Facebook

Iz Švicarske preselio u Hrvatsku, imao je dobar razlog: ‘Evo zašto sam se vratio’

Autor: I.J.

Trifun Poljak vinar je iz Zadra koji se nakon godina provedenih u Švicarskoj vratio kući kako bi ostvario svoj san o proizvodnji vlastitog vina.

Prije 16 godina otvorio je malu, ali ugodnu vinariju u zadarskom Diklu. Njegov povratak kući nije bio bez izazova, ali njegova volja i ljubav prema vinu pomogli su mu da uspije te danas Poljakova vina, proizvedena u vinogradima u Podgrađu, postižu vrhunsku kvalitetu i osvajaju brojne nagrade, piše Zadarski list.

Njegovi vinogradi, smješteni na škrtoj vapnenačkoj zemlji s ponešto smeđe zemlje, prostiru se na 18 hektara. Poljak godišnje proizvodi samo tri tisuće litara vina, fokusirajući se na kvalitetu i specifičan stil svojih svježih, moćnih i voćnih vina. Vinogradi imaju gustoću nasada od šest do sedam tisuća panjeva po hektaru, a tradicionalne metode uzgoja osiguravaju prinos do maksimalno 1 kg po panju.

Screenshot Facebook

Jedinstveno iskustvo

Poljakova vinarija osvojila je brojne nagrade, uključujući sedam puta titulu šampiona na Vinfestu Benkovac, te po jedan šampionat u Nadinu, Stankovcima i na Sabatini. Njegova posvećenost kvaliteti i autentičnosti prepoznata je i nagrađena zlatnim medaljama, čiji točan broj ovaj vrijedan čovjek ni sam ne zna.

Posjet vinariji Trifuna Poljaka nudi jedinstveno iskustvo. U intimnoj kušaonici koja prima do 25 osoba, posjetitelji mogu kušati vina koja pričaju priču o strasti i trudu. Poljak je poznat i po svom kulinarskom talentu, često sudjelujući na lokalnim kulinarskim natjecanjima. Tijekom ljetnih mjeseci, njegova terasa u Diklu postaje mjesto susreta uz eno-gastronomska druženja.

Poljakova filozofija proizvodnje vina temelji se na poštovanju prirode i tradicije. Vina ne odležavaju u hrastovim bačvama, već samo u inoxu, čime se naglašava njihova svježina i voćnost. Njegova premium etiketa, tP Cuvée iz 2018. godine, mješavina je cabernet sauvignona, merlota i syraha iz ekološki certificiranih vinograda.

Poljak je na jednoj dodjeli nagrada prije nekoliko godina objasnio zašto se vratio u Hrvatsku raditi svoja vina: “Ja mislim da imamo stvarno veliku sreću živjeti u Hrvatskoj vinsku scenu. Ona je bogata i po toj geografskoj specifičnosti i po varijetetima”, zaključio je Poljak u čijoj vinariji se proizvode vina od sorti pošip, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot i syrah.




 

 




 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.