Screenshot Facebook

Ilija Nijemcima prodaje omiljeni hrvatski proizvod: Komad prodaje po 25 eura, sve plane u tren

Autor: I.J.

Ilija Mijatović iz Šušnjara, kod Laktaša u susjednoj Bosni i Hercegovini, ove godine može biti i više nego zadovoljan. Njegove kruške odlično su rodile pa će tako Ilija, poznat po rakiji s plodom kruške unutar boce, ove godine imati dovoljno ovog jedinstvenog proizvoda. Uz kruške, odlične rezultate pokazuje i mladi nasad šljiva, star samo četiri godine, piše Agroklub.

Ilija svake godine, mjesec dana nakon oplodnje krušaka, pažljivo ubacuje plodove veličine većeg lješnjaka kroz grlić boce. Boce potom pričvršćuje za grane i redovito obilazi nasad kako bi provjerio je li plod ostao u boci. Većina plodova ostaje i naraste do berbe, nakon čega se u boce ulijeva rakija.

“Svake godine stavim između 400 i 500 boca, a minimalno polovica ostane s plodom unutra. Prošle godine ostalo mi je 250 boca, dok sam ove godine postavio nešto više od 300, očekujući da će minimalno 150 boca zadržati plod. Nije to lak posao, treba znati koji plod odabrati i na koju granu zavezati. Posebno je teško kad plod malo naraste, pa otpadne i onda ga je teško izvući iz boce”, objašnjava Mijatović.

Screenshot Facebook

Kruške su dobro rodile

Ilijin trud se isplati jer do berbe proda sve boce s plodom kruške. Važno je napomenuti da je riječ o ekološkoj rakiji s ekološki proizvedenim plodom kruške. Prošle godine Mijatović je dobio certifikat i rakiju izvozi u Njemačku, gdje je prodaje po cijeni od 25 eura za bocu s plodom.

“Cijena Viljamovke bez ploda je 20 KM (10 eura) po boci, a od prošle godine ostalo mi je malo. Veći dio sam prodao u Njemačkoj, a manji dio ovdje. Srećom, ove godine kruške su dobro rodile, pa će biti dovoljno rakije. Imam protugradnu mrežu, navodnjavanje i svoj kotao. Iako je u posljednje vrijeme potražnja za Viljamovkom opala, ove godine bit će je više nego lani. Sorte Fatel podbacile su zbog mraza, ali Konferans i Santa Marija dobro su rodile”, ističe Mijatović.

Marinela i Dajan napustili grad i s dvoje djece otišli živjeti u šumu




Ove godine prvi put je rodila i mlada šljiva stara četiri godine. Sa stotinjak stabala, uglavnom čačanske rodne, Mijatović očekuje oko pola tone uroda. Sve će iskoristiti za proizvodnju rakije jer, kako kaže, šteta je koristiti šljive za pekmez ili prodavati ih svježe.

 




 

 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.