Foto: Lucija Ocko / CROPIX

HŽ nakon 40 godina ‘sprašio’ otkaz djelatniku, a onda su dobili svoje: ‘Radi se o njemu’

Autor: M.D.

Nakon 40 godina rada na splitskom kolodvoru Kopilica, HŽ Infrastruktura je odlučila dati otkaz svom zaposleniku. No, Općinski sud u Splitu donio je odluku kojom je taj otkaz proglasio nezakonitim te državnoj tvrtki odredio rok od 15 dana da vrati zaposlenika na posao skretničara, kojeg je i dosad obavljao.

Kako piše Slobodna Dalmacija, djelatnik s područja Cetinske krajine je dobio izvanredan otkaz u lipnju 2021. godine zbog osobito teške povrede radnog odnosa. Naime, tad mu je alkotestom izmjereno 0,15 promila alkohola u krvi.

“Tog dana uredno je došao na posao, kao i uvijek, te obavljao zadatke. Da je bio pod utjecajem alkohola, netko od njegovih kolega bi to primijetio”, naglasio je njegov odvjetnik  temeljeći obranu na tvrdnji da je riječ o toliko niskoj koncentraciji alkohola da ju nije moguće utvrditi alkotestom.

Foto: Ilustracija: Duje Klaric / CROPIX

Savjestan radnik

Doduše, priznao je da je njegov klijent dan ranije popio. “Dan ranije je konzumirao nekoliko alkoholnih pića na obiteljskom slavlju svetog Ante, a s obzirom na količinu alkohola i protok vremena praktički je nemoguće da je sutradan imao alkohola u organizmu”, rekao je njegov odvjetnik.

Dodao je da njegov klijent u 40 godina staža nije počinio nijednu povredu radne dužnosti, a u više navrata je bio podvrgnut alkotestu. Radničko vijeće je, naglasio je, bilo protiv pokretanja postupka izvanrednog otkaza, a po izjavi šefu područja, radi se o najboljem radniku kolodvora Split Predgrađe. “Unatoč svemu tome, poslodavac nije omogućio radniku da prije otkaza iznese svoju obranu”, ustvrdio je odvjetnik otpuštenog željezničara.

Zastupnici HŽ Infrastrukture tvrdili su tijekom parnice da je otpušteni zaposlenik u kategoriji radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkog prometa, zbog čega im je neophodna koncentracija i pozornost.

“Prema ugovoru o radu za poslove za koje je neophodna koncentracija i pozornosti, jer i najmanja pogreška može dovesti do nesreće s nesagledivim posljedicama za ljude i imovinu. Radnik za vrijeme rada ne smije biti pod utjecajem alkohola i drugih sredstava ovisnosti te da će se smatrati da je pod utjecajem alkohola ako u krvi ima više od nula promila”, naveli su iz državne tvrtke.




Djelatnica Carine prošetala u kombinaciji od 7500 eura: Dobila je odmah otkaz

Propust u alkotestiranju

Na kraju su presudile riječi sudskog vještaka Šimuna Anđelinovića koji je rekao kako u ovom slučaju nije napravljen uobičajen postupak testiranja alkohola u krvi, kojeg je nazvao jedinim mjerodavnim za utvrđivanje eventualne alkoholiziranosti. Naime, provedeni alkotest se odnosio samo na “puhanje”. Anđelinović tvrdi da se alkohol u izdahnutom zraku, osim putem krvi, može naći i udisanjem alkohola iz atmosfere.




“Testiranje radnika u sobi od šest kvadrata u kojoj su bile dvije boce dezinficijensa koji u pravilu sadrže alkohol te činjenica da ih je radnik često koristio, moglo je utjecati na rezultate alkotesta”, ustvrdio je vještak.

Djevojka dala otkaz na poslu nakon 27 minuta: ‘Kad sam to vidjela, uzela sam stvari i otišla’

Sud je tako donio odluku o vraćanju radnika na posao, ustvrdivši da se ugovor o radu može izvanredno otkazati jedino u roku od 15 dana nakon saznanja činjenice koja dovodi do izvanrednog otkaza. Naglašeno je da je poslodavac dužan omogućiti radniku iznošenje obrane, ako je utvrđena povreda radnog odnosa koja za posljedicu ima otkaz ugovora o radu.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.