Foto: Tonci Plazibat / CROPIX/Ilustracija

Hrvatsku čeka venecijanski scenarij: Pogledajte užas koji se odvija na njihovom najpoznatijem trgu

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatska je neslavni rekorder u poskupljenju kave među europskim zemljama. Podaci Eurostata pokazuju da su cijene kave od ožujka prošle do ožujka ove godine u našoj ženi porasle 7,4 posto. Riječ je o cijenama koje plaćamo za kavu u trgovini, dok su cijene u kafićima rasle još i više.

Naime, u kvartovskim kafićima ćete jednu običnu kavu platiti 1,50 eura, dok ćete u pojedinim kafićima na moru za običnu kavu morati dati i do četiri eura. Nisu to najviše cijene, u nekim skupljim hotelima ćete za kavu morati platiti i više.

Tako je u jednom opatijskom hotelu velika kava s mlijekom krajem ožujka koštala šest eura, a bijela kava 6,50 eura. Vjerojatno neće proći dugo, a građani će u Hrvatskoj plaćati kavu 10 eura koliko je morate platiti u čuvenom Florianu na Trgu svetog Marka u Veneciji.

Foto: Unsplash

Rasle cijene sirovina

Što će biti cijenama kave ovog ljeta pitali smo Zvjezdanu Blažić, stručnjakinju za prehrambenu industriju i poljoprivredu koja je gostovala na konferenciji “Održiva poljoprivreda – izazovi i rješenja” u organizaciji Motus Medie.

“S obzirom na početak turističke sezone, ne možemo očekivati da će doći do nekakvih smanjenja cijene”, sigurna je Blažić koja dodaje da je na svjetskom tržištu zabilježen izrazito veliki rast cijena kave.

Zelene politike kao krinka uništavanja poljoprivrede: ‘Ne nasjedajte na te priče’




“Domaći proizvođači kave nisu u tolikoj mjeri dizali cijene, koliko su rasle cijene sirovina na svjetskom tržištu. Sada se nešto malo stabilizirala cijena kave na burzama, ali obzirom na to kakve su vremenske prilike u glavnim proizvodnim bazenima, a to su Brazil, Južna Amerika i Vijetnam, zalihe su niske što će sigurno utjecati na cijene kave”, kaže Blažić.

Na pitanje što će biti s cijenama, Blažić odgovara da ne možemo očekivati da će pasti na razinu koliko su bile prije godinu, dvije: “Možemo očekivati da će cijene kave u ovom prvom razdoblju ljetne sezone vjerojatno još i dalje rasti, nakon čega vjerojatno čeka stabilizacija”, zaključuje Blažić.




 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.