Foto: Guliver/Ilustracija

Hrvati ovaj proizvod plaćaju najskuplje u Europi: ‘Ljudi ga neće moći više kupovati’

Autor: F.F

Maslinovo ulje je neizostavan dio mediteranske prehrane i poznato je po svojim zdravstvenim beneficijama. Osim što se koristi kao sastojak u kulinarstvu zbog svog bogatog okusa i visoke točke dimljenja, maslinovo ulje je također cijenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava. Smatra se jednim od najzdravijih ulja jer je bogato mononezasićenim mastima i antioksidansima, što pridonosi zaštiti srca i krvnih žila. Osim toga, koristi se i u kozmetičke svrhe te ima važnu ulogu u tradicionalnim i suvremenim receptima diljem svijeta.

U svibnju ove godine, veleprodajna cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja na hrvatskom tržištu iznosila je 1214 eura po sto kilograma, dok je prosjek u Europskoj uniji bio 847 eura. Ministarstvo poljoprivrede je u lipnju objavilo da hrvatski maslinari za istu količinu ulja naplaćuju čak 43,24 posto više nego njihovi europski kolege.

U istom mjesecu, cijena sto kilograma maslinovog ulja bila je 944 eura u Italiji, 885 eura u Portugalu, 792 eura u Španjolskoj i 783 eura u Grčkoj. Samo godinu dana ranije, veleprodajna cijena maslinovog ulja u Hrvatskoj iznosila je 834 eura po sto kilograma.

Foto: Pixabay

Hrvatsko – najskuplje

Miroslav Kuskunović, poljoprivredni konzultant, komentirao je za Forbes: “Ovo je dramatičan skok. Čini se da naši maslinari ili precjenjuju svoje ulje ili jednostavno mogu postići takve visoke cijene zbog smanjene ponude i visoke potražnje. Iako naša samodostatnost iznosi oko 46 posto, manje količine ulja lako se prodaju po visokim cijenama, pogotovo jer ga turisti, restorani i hoteli u Istri i Dalmaciji rado kupuju.”

Hrvatski maslinari često dobivaju nagrade za kvalitetu svojih ulja, ali postavlja se pitanje opravdanosti visoke cijene: “Ne vidim razlog za takvu cijenu jer ne vidim da je maslinovo ulje iz Hrvatske kvalitetnije od onog iz Španjolske, Portugala ili Grčke”, ističe Kuskunović.

U Španjolskoj se proizvode veće količine ulja, ali cijene su naglo porasle zbog inflacije i dugotrajne suše. Prema španjolskom ministarstvu poljoprivrede, cijena maslinovog ulja porasla je za 272 posto od rujna 2020. godine. Boca maslinovog ulja od pet litara u španjolskim supermarketima danas doseže cijenu od čak 50 eura. Španjolska vlada je reagirala smanjenjem poreza na prodaju maslinovog ulja kako bi potaknula potrošnju među građanima, koji ga sve teže mogu priuštiti.

Ekonomist pojasnio zašto su cijene hrane u Hrvatskoj više nego u Sloveniji: ‘Imamo jedan fenomen’




Mi smo poseban slučaj

Cijene maslinovog ulja porasle su u svim sredozemnim zemljama, ali situacija u Hrvatskoj se ističe kao poseban slučaj. Hrvatski maslinari su se obratili vladi zbog kašnjenja u isplati potpora i upozorenja da sadašnji sustav poticaja omogućuje malverzacije. Trenutni uvjeti za dobivanje potpora ne uključuju dostavu dokumentacije o preradi ubranih maslina, što dovodi do rasta površina pod maslinicima, ali ne i do povećanja proizvodnje ulja.

Državna statistika pokazuje da je površina pod maslinicima porasla sa 17 tisuća hektara 2010. godine na gotovo 21 tisuću hektara prošle godine, ali to nije pratilo povećanje proizvodnje maslinovog ulja. Naprotiv, proizvodnja je opala s 52 tisuće hektolitara 2010. godine na nešto više od 38 tisuća hektolitara prošle godine. Velike oscilacije u proizvodnji su posljedica klimatskih uvjeta, bolesti i štetnika, objašnjava Kuskunović. Također je moguće da je dio maslinovog ulja prodan u sivoj ekonomiji, što rezultira malim udjelom domaćeg ulja na trgovinskim policama, gdje prevladavaju povoljniji uvozni proizvodi.




Foto: Unsplash

Pokazatelji govore da je u prva tri mjeseca ove godine pokrivenost uvoza izvozom iznosila 9,3 posto, dok je u istom razdoblju prošle godine bila 16,7 posto. Hrvati nisu toliko veliki konzumenti maslinovog ulja kao Španjolci, ali i oni kao i ostale sredozemne zemlje plaćaju porez na svoje maslinovo ulje, s tim da je porez u Hrvatskoj visok – 25 posto, dok je u Italiji 4 posto, u Grčkoj 9 do 13 posto, a u Španjolskoj 12 posto.

Kuskunović primjećuje da se na Kanarima radi na povećanju potrošnje maslinovog ulja tako što se poslužuje u malim pakiranjima poput majoneze i ketchupa u hotelima i fast food restoranima. Ako cijene nastave rasti ovim tempom, izgleda da će prosječni građani sve teže moći priuštiti maslinovo ulje.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.