Foto : Vlado Kos / CROPIX

Hrvatskim umirovljenicima je dosta čekanja: Po ovome smo najgori u regiji

Autor: M.P.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uručio je ministru rada Marinu Piletiću kutije s 2000 komentara umirovljenika i 34.000 potpisa prikupljenih u peticiji “Veće mirovine odmah!”, a obećano im je da će se podaci analizirati kako bi se pronašlo kvalitetno rješenje. Kako u priopćenju navode iz SUH-a, na ovaj susret s Piletićem čekali su mjesecima.

“Nakon dvomjesečne akcije provedene u 200 hrvatskih gradova i mjesta, čije su zahtjeve, uoči nedavno održanih parlamentarnih izbora, političari prigodno iskoristili u svojim predizbornim obećanjima, nakon izbora i uspostave nove vlasti, obećanja su zaboravljena, a problem je postao i uručiti rezultate Peticije resornom ministarstvu.

Stoga je sastanak ministra Piletića, u pratnji državnog tajnika Ivana Vidiša i ravnateljice Uprave za mirovinske sustave Melite Čičak s jedne strane, te sedmeročlane delegacije Sindikata umirovljenika Hrvatske na čelu s predsjednicom udruge Jasnom A. Petrović s druge strane, bio od višestrukog značaja”, navode u priopćenju iz SUH-a.

FOTO: SUH

Petrović: Hrvatski umirovljenici po ovome su najgori u regiji

Uručivši kutije s potpisima i komentarima, Petrović je naglasila hitnost donošenja odluke o povoljnijem izračunu mirovina, i uvođenje usklađivanja tri puta godišnje, kojim bi se pratila njihova realna vrijednost te rast cijena.

Naglasila je i kako po relativnoj vrijednosti, tj. udjelu prosječne mirovine u prosječnoj plaći sa 40,1 posto, hrvatski umirovljenici primaju najniže mirovine u regiji.

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Piletić: Prošla godina za umirovljenike je bila odlična

Ministar Piletić skrenuo je pozornost na činjenicu da je 2023. godina za umirovljenike bila odlična godina. Složio se kako su izbori usporili donošenje novih mjera, ali Peticijom i aktivnostima umirovljeničkih udruga tema je ostala aktualna i tijekom parlamentarnih izbora. Na Ministarstvu je sada da pronađe najkvalitetnije rješenje i u zadnjem kvartalu ove godine krene u izmjene Zakona o mirovinama.

“Petrović je upozorila na sramotnu činjenicu kako je posljednje Nacionalno vijeće održano još u studenom prošle godine i konačno dobila ministrovu potvrdu o jesenskom okupljanju. Sastanak je završio obećanjem Ministarstva da će se prikupljeni podatci, potpisi osobito komentari pažljivo analizirati, uz napomenu da svi okupljeni imaju isti cilj, nastaviti trend rasta i vremenom dostići 60 posto relativne
vrijednosti mirovina”, dodaju u priopćenju iz Sindikata hrvatskih umirovljenika.




Petrović je zaključila da se raduje nastavku suradnje, ali da je upravo vrijeme ono što umirovljenicima nedostaje i to nitko tko se bavi umirovljeničkom tematikom ne smije zaboraviti.

Hrvatima iz inozemstva stigle milijarde eura: Zbog ovoga živimo bolje




Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.