Foto: Ilustracija/Guliver

Hrvatski ‘vuk s Wall Streeta’ odlazi podvijena repa: Svi su počeli sumnjati u njegove prognoze

Autor: M.D.

Zbog niza loših predviđanja o kretanju američkog tržišta dionica s mjesta glavnog globalnog tržišnog stratega investicijske banke JP Morgan Chase nakon 20 godina odlazi najpoznatiji Hrvat na Wall Streetu, Marko Kolanović.

On je bio i suvoditelj globalnih istraživanja u banci, a na odlazak se odlučio nakon što je nedavno prognozirao da će burzovni indeks S&P 500 pasti za gotovo 25 posto do kraja godine. To je potaknulo kontroverze i dovelo u pitanje njegove investicijske prognoze. Američki poslovni magazin Bloomberg nazvao ga je Gandalfom, po čarobnjaku iz serije romana i filmova Gospodar prstenova.

Naime, prije dvije godine Kolanović je savjetovao klijentima da preuzmu prekomjernu poziciju u američkim dionicama tijekom duboke recesije. No, nedugo zatim je preporučio suprotno, iako je indeks S&P 500 porastao za više od 40 posto od tada. Problem je u tome što su se banke držale njegovog potonjeg savjeta, koji je na kraju ispao pogrešan, piše Financial Times.

Foto: Screenshot: CNBC

Naslijedit će ga još jedan Hrvat

Inače, Kolanović je diplomirao na Sveučilištu New York s doktoratom iz teorijske visokoenergetske fizike. U JP Morgan Chaseu radio je 20 godina, a prije toga je kratko bio na visokim pozicijama u Bear Stearnsu i Merrill Lynchu.

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Njegovo mjesto suvoditelja globalnih istraživanja u potpunosti će preuzeti Hussein Malik, a dosadašnji glavni globalni strateg za dionice JP Morgan Chasea, također Hrvat, Dubravko Lakos-Bujas, preuzet će i tržišnu strategiju za dionice, međuvlasnička i makroekonomska istraživanja. Steve Dulake i Nick Rosato će voditi novi tim za temeljna istraživanja, koji spaja istraživanja kreditiranja i dionica u jednu strukturu.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.