Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX / Ilustracija

Hrvatski umirovljenici na samom su dnu: Pogledajte kolike su mirovine po Europi

Autor: B. D.

Mirovine u Europi jako se razlikuju od države do države. Prema podacima Eurostata iz 2021. godine najveća prosječna bruto mirovina u Europskoj uniji bila je u Luksemburgu, a iznosila je 2575 eura. Najmanja prosječna mirovina bila je u Bugarskoj i to 226 eura. Prosjek za čitavu Europsku uniju bio je 1224 eura.

Ako se uzmu podaci iz čitave Europske slobodne trgovinske udruge i iz zemalja članica kandidata za članstvo u Europskoj uniji, najveća prosječna mirovina je u Islandu i iznosi 2762 eura, a najniža u Albaniji i iznosi 131 euro.

Hrvatska se nalazi pri dnu liste s prosječnom mirovinom od 388 eura. Iza nas se nalaze Slovačka, Rumunjska, Crna Gora, Srbija, Turska, Bosna i Hercegovina, Bugarska te Albanija.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Slovenci sedam mjesta ispred nas

Slovenija s prosječnom mirovinom od 692 eura pozicionirala se sedam mjesta ispred Hrvatske. U Hrvatskoj samo 30 posto građana ima “povjerenje u mirovinu”, odnosno vjeruje da će im mirovina omogućiti siguran život u dobi nakon 65 godina.

Sve je teže doći do nekretnine, a cijene će još brutalno rasti: Agenti predlažu radikalno rješenje

U izvješću Europske komisije stoji da su zabrinuti razinom siromaštva u Europskoj uniji. “Način na koji su mirovinski sustavi trenutno dizajnirani ostavlja sve veći broj ljudi u riziku od siromaštva u starijoj dobi. Ovaj trend je suprotan naporima EU-a za smanjenje siromaštva”, stoji u priopćenju.




Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.