Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski telekom sprema drastičnu promjenu: Dio korisnika će ostati bez mreže

Autor: M.D.

Hrvatski telekom odlučio je potpuno se usmjeriti na razvoj najmodernijih mobilnih tehnologija. Tako su počeli gasiti već pomalo zastarjelu 3G mrežu. Ona je već ugašena u Osijeku i okolici, a na red je došao Zagreb s okolicom. Korisnici starijih mobilnih uređaja ostat će bez mreže u razdoblju od 8. do 12. srpnja.

Iz HT-a ističu da “gašenje 3G mreže predstavlja ključni korak u predanosti HT-a prema digitalnoj transformaciji. Oslobađanjem frekvencijskih resursa i kapaciteta dodatno se unaprjeđuje 4G i 5G tehnologija”.

Ulogu 3G mreže preuzet će 4G i 5G mreže, a u HT-u su odlučili zadržati 2G mrežu, odnosno GSM, kao kanal za obavljanje telefonskih razgovora i razmjenu SMS poruka, piše Poslovni.hr. Cijeli proces gašenja 3G mreže trebao bi biti gotov početkom 2025. godine.

Ilustracija Foto: Pixabay

Energetska učinkovitost

Zapravo je to i logičan potez HT-a. Naime, većina korisnika služi se novim mobitelima koji podržavaju 4G i 5G mreže. Oni koji imaju samo 2G/3G mobitele iznimno rijetko koriste mobilne podatke jer je 3G postao spor i nedostatan za otvaranje brojnih internetskih stranica i usluga. Stoga je HT, kako ne bi imao dodatnih troškova, ugasiti 3G mrežu i zadržati 2G za osnovne mobilne usluge.

“Tijekom protekla tri desetljeća implementirano je ukupno pet, a do danas zadržano u radu čak četiri generacije mobilnih tehnologija. Gašenje 3G tehnologije neće imati utjecaj na korištenje glasovnih i SMS usluga”, poručili su iz domaćeg teleoperatera.

Osim oslobađanja financijskih resursa i frekvencija, 3G se gasi i zbog energetske učinkovitosti. Naime, informacijske i komunikacijske tehnologije na globalnoj razini stvaraju dva do tri posto ugljičnog dioksida, a predviđa se da bi do 2030. godine ta količina porasti na sedam posto, zbog rasta korištenja oblaka i umjetne inteligencije.

Još jedan teleoperater diže cijene usluga: Evo od kada stiže novo poskupljenje




I drugi teleoperateri razmatraju gašenje 3G mreže

“Umirovljenje 3G tehnologije će nam omogućiti da frekvencijske resurse upotrijebimo za 4G i 5G tehnologije. Završetkom ovog procesa naša mreža će također smanjiti ugljični otisak po prenesenoj količini podataka s obzirom da je 4G tehnologija pet puta, a 5G tehnologija čak 15 puta energetski učinkovitija od 3G-a. Isti postupak provode već brojni svjetski i europski telekomi, koji supstituiraju 3G u korist naprednijih mreža koje omogućavaju veće brzine, manju latenciju, poboljšani kapacitet te su spremne podržati nove tehnologije”, rekao je Boris Drile, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

I drugi domaći teleoperateri razmatraju gašenje 3G mreže. Iz Telemacha poručuju da još to nemaju u planu, ali u A1 “rade na tome”. “U skladu s trendovima u telekomunikacijskoj industriji, A1 Hrvatska je s pripremama za gašenje 3G mreže počela prije nepunih godinu dana. Preduvjet za samo gašenje je spremnost svih naših korisnika za prelazak na napredniju, bržu i energetski učinkovitiju tehnologiju. Stoga ih i ovim putem pozivamo da posjete A1 centre u kojima mogu dobiti više informacija o prelasku na mobilni standard koji omogućuje znatno bolje korisničko iskustvo”, poručili su iz A1.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.