Foto: Admir Buljubasic / CROPIX

Hrvatske banke upozoravaju na novi trik za krađu novca s računa: ‘Treba im ovaj broj s kartice’

Autor: M.D.

Brojni građani nisu ni svjesni da svojim postupcima mogu otvoriti prevarantima put do novca i drugih vrijednosti. Prijevare se u posljednje vrijeme najčešće odvijaju online, putem lažnih e-mail i SMS poruka, internetskih stranica.

Dojam uvjerljivosti i “istinitosti”, odnosno “pouzdanosti” upotpunjuju zlonamjerno, sofisticirano i vjerodostojno lažno predstavljanje. Zbog toga je Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorila na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i na taj način stekli financijsku korist.

Cilj kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke, poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne lozinke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica, CVC/CVV broja, kako bi pristupili bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te joj uzeli novac.

Foto: Unsplash

Sve je više prijevara

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token nepoznatim osobama, građani ulaze u rizik, jer na taj način omogućavaju prevarantima pristup njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu te im nanesu financijsku štetu.

Hrvati u pošti počeli dobivati neobične uplatnice: ‘Ovo je teška prevara, treba upozoriti ljude’

“Preporučamo da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u”, navode iz HUB-a.




Ministarstvo unutarnji poslova je u prva četiri mjeseca ove godine zabilježilo 723 prijave koje se odnose na kriminalitet kibernetičke sigurnosti. U odnosu na isto razdoblje lani, riječ je o 10,6 posto više slučajeva. No, za razliku od prošle godine, stopa razriješenosti takvih slučajeva je pala za 10,4 posto, a postotak razriješenih slučajeva takvih kaznenih djela je pao za 12,1 posto te iznosi svega 32,5 posto. Dakle, kriminalci sve češće uspijevaju putem interneta prevariti građana, a policija im sve teže ulazi u trag.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.