Foto: Pixabay

Hrvatska u neslavnom vrhu po rastu cijena popularnih proizvoda: Od nas gora samo Estonija

Autor: M.P.

Rast cijena kakaovca konačno malo usporava. Eurostat je danas objavio da je u svibnju 2024. godine potrošačka cijena kakaa i čokolade u prahu u EU bila 6,3% viša nego u svibnju 2023.

Potrošačka cijena kakaa i čokolade u prahu, koja je već u porastu od početka 2022., doživjela je značajno ubrzanje u zadnjem kvartalu 2022., s godišnjom stopom inflacije većom od 10%.

Povećanje je doseglo vrhunac u svibnju 2023., sa stopom inflacije od 18,5% u odnosu na svibanj 2022. Iako su cijene od tada sporije rasle, stopa inflacije nije pala ispod 10% do veljače 2024.

Foto: Eurostat

Hrvatska među zemljama s najvećim porastom cijene kakaa

U svibnju 2024. većina zemalja EU-a izvijestila je o povećanju godišnje stope inflacije za kakao i čokoladu u prahu. Najveći porast zabilježen je u Estoniji (+17,4% u usporedbi sa svibnjem 2023.), a slijede Hrvatska (+15,5%) i Austrija (+12,6%). Nasuprot tome, dvije zemlje zabilježile su pad stope inflacije za kakao i čokoladu u prahu: Slovačka (-6,3%) i Cipar (-0,3%).

Za visoke cijene kriva je nestašica uzrokovana lošim vremenom i bolestima usjeva u zapadnoj Africi. Prodaju bi dodatno mogle usporiti i regulacije Europske unije.

Mnoge kompanije najavile su da će vjerojatno morati povećati cijene, među njima su Nestle i Mondelez, koji proizvodi popularnu čokoladicu Toblerone. Tako će nestašicu kakaa na kraju najviše osjećati kupci.

Teške posljedice nestašica i divljih cijena kakaa: Pogledajte od čega sve danas rade čokoladu







Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.