Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Hrvatska otkrila da leži na pravom blagu: Ovo će i građani osjetiti na svom džepu

Autor: M.P.

Hrvatska ima velik, no neiskorišten geotermalni potencijal. No to bi se uskoro trebalo promijeniti. Agencija za ugljikovodike i kompanija Crosco potpisali su gotovo 40 milijuna eura vrijedan ugovor s kojim će početi potraga za vrućom vodom u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima. Urode li bušenja plodom, ti bi se gradovi već za nekoliko godina trebali grijati na izvorima na kojima leže.

O ovoj temi govorio je u središnjem Dnevniku HTV-a Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta “Hrvoje Požar”. Istaknuo je da Hrvatska ima jako dobar geotermalni potencijal u kontinentalnom dijelu naše domovine.

“Cijeli Panonski bazen ima jako dobar geotermalni potencijal. I naravno da građani, ako se ta energija koristi, primjerice za toplinarstvo, mogu se na neki način grijati s pomoću jeftine energije, odnosno neće ovisiti o cijeni fosilnih goriva”, kazao je Jakšić. Dodao je da osim primjene za grijanje i za proizvodnju električne energije, geotermalna energija ima i raznih drugih primjena.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Niz benefita za lokalnu zajednicu

“Nama je dobro poznata njezina zdravstveno-turistička primjena, odnosno toplice, ali isto tako se može primjenjivati i u poljoprivredi, za grijanje, recimo, staklenika i u određenim industrijskim procesima”, rekao je pa dodao da benefiti za lokalnu zajednicu mogu biti daleko veći.

Riječ o obnovljivoj energiji koja je dostupna 24 sata dnevno. U kojoj mjeri Hrvatska njome može zadovoljiti svoje potrebe? “Ako govorimo o primjeni geotermalne energije za proizvodnju električne energije, dakle, o geotermalnim elektranama, one su nešto složeniji objekti i kapitalno intenzivni, međutim, daju energiju 24/ 7”, kazao je.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Počinje potraga za vrućom vodom u Velikoj Gorici, Zaprešiću, Osijeku i Vinkovcima

Zaprešić je posljednjih godina postao jedan od najpoželjnijih gradova za život. Ako se pokaže da ispod grada ima izvora vruće vode koja bi se mogla iskoristiti za jeftinije grijanje, interes će se sigurno još povećati.

“Riječ je o teritoriju grada, mikrolokaciji u neposrednoj blizini našeg odlagališta smeća i ta preliminarna istraživanja i geomorfološki sastav terena pokazuju da bi ondje na dva i pol kilometra moglo biti geotermalnih izvora i procjena je da bi temperatura te vode, odnosno pare mogla biti do 110 stupnjeva”, kazao je Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Zaprešića.




Iz Švicarske preselio u Hrvatsku, imao je dobar razlog: ‘Evo zašto sam se vratio’

Geotermalni izvori dobro rješenje i za džepove građana

Bušenje u Zaprešiću, Velikoj Gorici, Osijeku i Vinkovcima trebalo bi početi sljedeće godine. Iz Agencije za ugljikovodike tvrde da bi, pronađu li se izvori vruće vode, ti gradovi već za 3 do 4 godine na njih mogli spojiti svoje toplinske sustave.




“Imate jedan sloj koji se proteže praktički od Slovenije pa sve tamo do Vukovara i uopće nije problem naći ležište pogodnih karakteristika. Jedino što je bitno u svemu tome je razumijeti da temperatura raste s dubinom, a onda ukoliko trebate proizvoditi struju iz geotermalne topline onda idete zapravo do temperatura koje su 100-150, 160, 70 stupnjeva. Ukoliko se želite baviti toplinarstvom kao što je ovaj projekt sada tu su dovoljne temperature 80, 90, 100 stupnjeva”, rekao je Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike. Za geotermalne bušotine bit će zadužena servisna kompanija Crosco. Geotermalni izvori bolje su rješenje za okoliš, ali i za džep građana.

Legendarna tvornica iz Jugoslavije pala u ruke moćnog Rusa: Njihove proizvode kupovali su svi

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.