Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Hrvatska izdaje posebnu kovanicu od dva eura: Sprema se pomama, evo gdje je možete nabaviti

Autor: N.K

Hrvatska narodna banka (HNB) izdati će 2. srpnja prigodnu kovanicu od dva eura s motivom tvrđave u Varaždinu, u sklopu serije “Hrvatski gradovi”.

Kovanica će biti dostupna na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a. Na nacionalnoj strani kovanice nalazi se motiv tvrđave “Stari grad Varaždin”, koja je također bila na naličju novčanice od pet kuna.

Kovanica će biti izdana u količini od 200.000 komada, a autor likovnog rješenja je akademski kipar Stjepan Divković. Kovanica je izrađena u Hrvatskoj kovnici novca.

Foto: HNB

Gdje nabaviti kovanice?

Građani će moći nabaviti ovu kovanicu od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a u Jurišićevoj 17, od ponedjeljka do petka, između 8:30 i 15:30 sati. U prvim tjednima nakon izdavanja, na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po osobi, kako bi što veći broj građana mogao doći do kovanice.

HNB također preporučuje poslovnim bankama da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica. Za informacije o prigodnim pakiranjima kovanica, građani se mogu obratiti Hrvatskoj kovnici novca putem njihove internetske stranice.

Stiže prva prigodna kovanica od dva eura, evo kako izgleda: Možete ju nabaviti već krajem tjedna




Prigodna eurokovanica ima i numizmatički značaj i status optjecajne kovanice, te se neće naplaćivati naknada za njezinu zamjenu. Tako će se moći nabaviti za nominalnu vrijednost od dva eura.

HNB je ranije izdao i druge vrijedne kovanice s motivima značajnih hrvatskih kulturnih i povijesnih lokaliteta, kao i serije posvećene posebnim događajima i jubilejima.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.