Foto: Pixabay

Hrvatima iz inozemstva stigle milijarde eura: Zbog ovoga živimo bolje

Autor: M.D.

Iako građani i dalje vole plaćati uglavnom gotovinom, čini se da polako preuzimaju suvremene financijske tekovine. Naime, prosječni Hrvat u svome novčaniku ima dvije kartice, a takav im je način plaćanja očito sve draži.

Naime, u godinu je dana broj kartičnih transakcija, ali i njihova vrijednost značajno porasla. Bilten Hrvatske narodne banke otkriva rast popularnosti “peglanja” kartica u posljednjih pet godina. U tom je razdoblju broj bezgotovinskih platnih transakcija porastao za 67 posto, a njihova se vrijednost povećala za čak 77 posto. Samo lani je izvršeno 1,2 milijuna transakcija vrijednih 437,7 milijardi eura, što je sedam posto više transakcija 13 posto veće vrijednosti u odnosu na prethodnu godinu. Prevedeno u eure, prosječni je Hrvat lani “ispeglao” 359 eura.

“Pokretač razvoja bezgotovinskih platnih transakcija jesu platne kartice djelomično i zbog povećanja broja i vrijednosti plaćanja preko interneta kao i povećanih mogućnosti integracije platnih kartica u digitalne novčanike i druge načine plaćanja”, stoji u Biltenu HNB-a.

Foto: Unsplash

Hrvati više trošili u inozemstvu

Od već spomenutih 1,2 milijardi transakcija, njih 48,4 posto se odnosi na plaćanja domaćim platnim karticama. Vrijednost tih transakcija je 1,5 milijardi eura. Riječ je o povećanju broja transakcija za 16,5 posto, a njihove vrijednosti za 21,3 posto u odnosu na pretprošlu godinu. Samo debitnim karticama je obavljen 501 milijun transakcija vrijednih 12,3 milijarde eura. S kreditnih kartica je “skinuto” 3,3 milijarde eura u ukupno 88,5 milijuna transakcija.

Znatno više su Hrvati trošili u inozemstvu. Izvan granica Lijepe naše potrošeno je 3,5 milijarde eura u ukupno 71,7 milijuna transakcija obavljenih u 216 država svijeta. U odnosu na pretprošlu godinu broj transakcija je povećan za 26 posto, a njihova vrijednost za 30,4 posto. Privatne osobe su u prosjeku trošile 46 eura, dok se s poslovnih kartica” peglalo” u prosjeku 127 eura po računu.

Što se tiče potrošnje stranaca u Hrvatskoj, oni su provukli kartice 104,8 milijuna puta i potrošili 4,8 milijardi eura. To je porast transakcija od 12,4 posto, a njihove vrijednosti od 12,2 posto. Prosječni račun stranca koji je platio karticom u hrvatskoj iznosio je 46 eura. U tom segmentu zabilježen je značajan pad, s obzirom na to da se proteklih godina broj transakcija i njihova vrijednost povećavala za gotovo 30 posto godišnje.

Objavili koliko su gastarbajteri poslali novca u Hrvatsku: Pao je novi rekord




Sve zainteresiraniji za mobilno bankarstvo

Gledajući bezgotovinske transakcije, velik udio imaju od 34 posto i kreditni transferi. Gledajući po njihovoj vrijednosti od 43,7 milijardi eura, njihov se udio penje na gotovo 96 posto. Prosječna vrijednost kreditnog transfera iznosi 1016 eura, što je 9,2 posto više nego pretprošle godine. Međunarodnim putem je poslano 66,3 milijarde eura u 5,7 milijuna kreditnih transfera, a zabilježeno je i 12 milijuna primljenih međunarodnih kreditnih transfera vrijednih 66 milijardi eura, što je 33 posto više po broju transkacija i 15 posto više po vrijednosti. Hrvatskim su građanima iz inozemstva tijekom prošle godine uplaćene 7,2 milijarde eura.

“Visok udio kreditnih transfera rezultat je činjenice da se najčešće koriste u transakcijama veće vrijednosti. Tako su kreditni transferi uobičajen način izvršenja plaćanja između trgovačkih društava, između trgovačkih društava i banaka, plaćanja između fizičkih osoba, isplate plaća i mirovina i slično. To je vidljivo i iz prosječne vrijednosti nacionalne transakcije kreditnog transfera, koja je znatno veća od, primjerice, prosječne vrijednosti kartične transakcije kojom se ponajprije koristi za kupoprodaju robe i usluga u maloprodaji”, pojašnjavaju iz HNB-a.




Čak 44 posto građana i 60 posto tvrtki u Hrvatskoj ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva. Još 57 posto građana i 52 posto poduzeća koristi i mobilno bankarstvo, što je rast broja korisnika za sedam, odnosno 13 posto.

Hrvatske banke upozoravaju na novi trik za krađu novca s računa: ‘Treba im ovaj broj s kartice’

“Uz porast broja korisnika mobilnog bankarstva rasli su i broj i vrijednost platnih transakcija zadanih tim kanalom, pa je tako u 2023. broj transakcija potrošača u odnosu na 2022. godinu porastao za 13, a vrijednost transakcija za 42 posto, dok je broj transakcija poslovnih subjekata mobilnim bankarstvom porastao za 36, a vrijednost transakcija za 65 posto. Navedeni podatak zajedno s podatkom da sve više potrošača kao i poslovnih subjekata ima ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva zapravo potvrđuje da mobitel sve više postaje prvi izbor pri odabiru uređaja za iniciranje elektroničkih transakcija”, zaključuju u HNB-u.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.