Foto: Ante Cizmic / CROPIX/Ilustracija

Hrvatica se našla u nezgodnoj situaciji: Na šalteru priznala istinu i ostala bez novca

Autor: Milan Dalmacija

Domaće tržište rada nikad nije bilo praznije. Stopa nezaposlenosti pala je na manje od pet posto po prvi puta nakon 1981. godine, a broj nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je sve manji. U trenutku pisanja ovog teksta, na Zavodu je bila prijavljena 81.963 nezaposlena osoba. To je pad broja zaposlenih u odnosu na 31. svibnja, kad ih je bilo 88.327. Otvorenih radnih mjesta je trenutno 22.566.

Među onima koji traže posao ponekad se nađu i trudnice. One se nalaze u specifičnoj situaciji, jer iz jasnih razloga ne mogu aktivno tražiti posao, niti raditi. Jedna se trudnica nedavno požalila da su joj na Burzi rada smanjili naknadu za nezaposlene, nakon što im je prijavila da je trudna. Tragom njene izjave odlučili smo provjeriti kakva prava pri traženju posla imaju trudnice u Hrvatskoj.

Iz HZZ-a su nam poručili da nezaposlena trudnica koja se prijavila u njihovu evidenciju te podnijela zahtjev za priznavanjem prava na novčanu naknadu, može ostvariti pravo tu naknadu ako ispunjava uvjete koji su Zakonom o tržištu rada propisani za nezaposlene osobe. Trenutno naknadu za nezaposlene prima 14.927 osoba. No, nemaju sve trudnice pravo na naknadu.

“Međutim, kada ista ostvari pravo na rodiljnu ili roditeljsku poštedu od rada odnosno rodiljnu ili roditeljsku brigu o novorođenom djetetu pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje obustavit će se isplaćivanje novčane naknade za vrijeme ostvarivanja prava na rodiljnu ili roditeljsku poštedu od rada odnosno rodiljnu ili roditeljsku brigu o novorođenom djetetu”, stoji u odgovoru HZZ-a.

Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix/Ilustracija

Isplata naknade pod jednim uvjetom

Doduše, dodaju da će naknadu za nezaposlene nastaviti isplaćivati do kraja razdoblja na koju rodilja ima pravo, ali pod jednim uvjetom. Naime, osoba se treba prijaviti HZZ-u u roku od 30 dana sa zahtjevom za nastavak isplate novčane naknade po prestanku okolnosti koja je dovela do obustave isplate. U ovom slučaju, to bi značilo prestanak prava na rodiljnu ili roditeljsku poštedu od rada odnosno rodiljnu ili roditeljsku brigu o novorođenom djetetu.

“Naime, prema Zakonu o tržištu rada, u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ne mogu se prijaviti one osobe koje koriste bolovanje, te koje ostvaruju prava na rodiljnu, roditeljsku, posvojiteljsku ili skrbničku poštedu od rada odnosno rodiljnu, roditeljsku, posvojiteljsku ili skrbničku brigu o novorođenom djetetu po posebnom propisu”, podsjećaju iz HZZ-a.

Plenković se hvali s razlogom: U ovome je Hrvatska bolja čak i od zemalja u koje su Hrvati otišli




Ipak, treba reći da pravo na rodiljnu i roditeljsku potporu za svaku osobu koja ispunjava sve uvjete određuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). S Burze rada naglašavaju da se rodilje mogu prijaviti u evidenciju nezaposlenih nakon završetka porodiljnog dopusta.




Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.