AP Photo/Amy Sancetta/Guliver

Hrvatica otišla u švedsku trgovinu i ostala u šoku: ‘Rade budale od nas’

Autor: Ivana Jurišić

Jedna naša čitateljica koja je nedavno provela pet dana u Švedskoj požalila nam se kako identični prehrambeni proizvodi u toj bogatoj nordijskoj zemlji koštaju puno manje nego u Hrvatskoj.

“Prvi put smo u Švedskoj bili u prosincu prošle godine i tada sam imala dojam da su cijene u trgovinama bile dosta više nego u Hrvatskoj. Ovaj put mi se nije činilo baš tako, sve su cijene nekako bile iste ili čak i niže nego u Hrvatskoj”, kaže naša čitateljica.

Da bi uštedjeli na putovanju, ona i muž su u Göteborgu unajmili stan s malom kuhinjom, tako da mogu sami sebi spremiti obrok.

Plaće puno manje

“Otišli smo u Lidl kupiti kruha i sirnog namaza za doručak i prvo što sam primijetila da je sir Philadelphia puno jeftiniji u Švedskoj nego u Hrvatskoj, iako su naše plaće puno manje”, rekla nam je čitateljica.

Foto: Privatna arhiva

Dok u hrvatskim trgovinama 175 grama Philadelphia sirnog namaza original dođe 2,99 eura po komadu, Šveđani isti proizvod, ali 25 grama teži, plaćaju puno manje, samo 26,90 SEK (2,27 eura). U Hrvatskoj je cijena Philadelphie 17,09 eura/kg, a u Švedskoj 11,33 eura/kg, što znači da Šveđani, čija je prosječna plaća 2,900 eura  isti proizvod plaćaju 50 posto manje.

Porez na roditelje

Kaže kako je primijetila da Šveđani puno jeftinije plaćaju i dječju hranu.

“Kako i sama imam malo dijete doma, zanimalo koliko dođu HIPP organske kašice u Švedskoj. S obzirom na sve što sam vidjela, pretpostavila sam da su jeftinije. Ipak, brojke su i mene iznenadile”, kaže.




I nije se prevarila. Tako se HIPP-ova eko kašica Rigatoni Napoli u švedskim trgovinama prodaje po 7,24 eura po kilogramu, dok se isti proizvod u hrvatskim trgovinama prodaje za 9,28 eura po kilogramu.

Foto: Privatna arhiva

Kaže kako ju je posebno šokiralo koliko skuplje u Hrvatskoj plaćamo adaptirano mlijeko.

“Tako Nan Optipro 2 zamjensko mlijeko od 800 grama kod nas dođe 19,10 eura, a u Švedskoj je samo 11,71 eura”, objašnjava i dodaje kako joj je nakon povratka iz Švedske muka kada ode u trgovinu.




“Stvarno imam osjećaj da rade budale od nas i iskorištavaju nas, a pri tome nema nikoga tko bi zaštitio naše potrošače”, zaključuje.

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.