Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

Hrvati su na ovome već uprihodili 120 milijuna eura, a sad su dobili novu priliku za zaradu

Autor: M.D.

Ministar financija Marko Primorac predstavio je novu tranšu narodnih obveznica. Riječ je o drugoj tranši obveznica koja je dana na povjerenje građanima i institucionalnim ulagačima. Cilj Ministarstva financija je prikupiti 750 milijuna eura.

Ranija tranša narodnih obveznica, izdana u ožujku prošle godine, imala je rok dospijeća od dvije godine i jamčeni prinos od 3,65 posto. Obveznicu je tad upisalo 44.727 građana, kojima je na račune stiglo 48,7 milijuna eura kamata, dok je institucionalnim ulagačima isplaćeno 18,8 milijuna eura. Država je na tim obveznicama prikupila ukupno 1,34 milijarde eura.

U međuvremenu su izdane i tri tranše trezorskih zapisa s rokom dospijeća od tri mjeseca i godinu dana te kamatnim stopama od 3,65, odnosno 3,75 posto. Kako je ranije rekao ministar Primorac, ovim je potezima podignuta kamatna stopa na oročene depozite, a država je uspjela financirati ukupni dug u iznosu od otprilike šest posto BDP-a. Građanima je dosad od svih izdanja državnih vrijednosnih papira na račune sjelo 120 milijuna eura kamata.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Kamate se isplaćuju jednom godišnje

Nove državne obveznice građani će moći upisivati od 1. do 8. srpnja. Minimalni ulog bit će 500 eura, a minimalna kamatna stopa će biti nešto niža od dosadašnjih – 3,10 posto. Ministar Primorac je na današnjem predstavljanju istaknuo kako je rok dospijeća ove obveznice tri godine. Država time planira namaknuti 750 milijuna eura.

Kao i dosad, obveznice će se upisivati u dva kruga. Prvi krug namijenjen je za građane i trajat će od 1. srpnja do 8. srpnja u 11 sati. Institucionalni ulagači moći će uložiti u obveznice samo 10. srpnja. Datum izdavanja obveznice je 12. srpnja ove godine, a rok dospijeća na isti datum 2027. godine, prenosi Index.

“Postoje dva kanala upisa. Digitalni kanal za upis e-riznica te šalteri 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske, dok će plaćanje biti moguće izvršiti gotovinski, također u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim uredima, te bezgotovinski putem internetskog bankarstva”, objasnio je Primorac na prezentaciji.

Hrvatica na ovom poslu zaradila ozbiljan novac: ‘Pojavi li se opet prilika odmah ću uložiti’




Kako je riječ o trogodišnjoj obveznici, Primorac je objasnio kako je uvedena i jedna novost. Naime, kamate će se isplaćivati jednom godišnje, na datum godišnjice izdavanja obveznice (12. srpnja), dok će na datum dospijeća osim kamata biti isplaćena i glavnica. “Uz minimalni ulog od 500 eura, građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura”, zaključio je Primorac.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.