Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

Hrvati se na peti okreću prema izlazu: Ovo se nikome ne isplati, novac nestaje iz džepova

Autor: M.D.

Nakon optimizma među klijentima banaka koje je potaknuo rast kamatnih stopa prošle jeseni, trend se već potkraj 2023. godine preokrenuo. Otada, naime, traje pad kamatnih stopa za glavne izvore bankarskih eurskih sredstava.

Tako je prosječna kamatna stopa na štednju kućanstava u travnju iznosila samo 0,18 posto. Povratak je to na ranije razdoblje niskih kamata, jer je u travnju prošle godine prosječna kamata bila niža za 0,01 postotni bod, pokazuju statistike Hrvatske narodne banke.

No, prosjeci kamatnih stopa za kratkoročno i dugoročno oročene depozite su ponešto viši. U travnju je prosječna kamata za kratkoročne depozite iznosila 1,83 posto, a za dugoročne 1,37 posto. Kamate na oročene depozite nefinancijskih društava su u travnju iznosili 3,48 posto za kratkoročne i 0,65 posto za dugoročne depozite. Kod kratkoročnih depozita je u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je rast od 1,3 postotnih bodova, a kod dugoročnih depozita za 0,45 postotnih bodova.

Foto: Pixabay/ilustracija

Kamate na kredite rastu

S druge strane, kamate na kredite nastavljaju rasti. “Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim društvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022. godine, s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa”, kažu iz HNB-a.

Pruža se dobra priliku za zaradu: Uloženih 1000 eura isplatit će vam se već nakon tri mjeseca

Kod kredita za kućanstva je u travnju najviši prosjek kamata od 5,93 posto zabilježen kod nenamjenskih i ostalih kredita. Najniži prosjek kamatnih stopa od 3,76 posto odnosi se na stambene kredite. Riječ je porastu za 0,46 postotnih bodova kod nenamjenskih i ostalih kredita te 0,77 postotnih bodova za stambene kredite u odnosu na travanj 2023. godine. Rezultat je to retriktivne politike podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke kako bi se suzbila inflacija.




Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa je u travnju iznosio 5,77 posto, a kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio je 4,54 posto. Kod glavnih kategorija kredita odobrenih nefinancijskim društvima, prosjek kamatnih stopa iznosio je 4,81 posto za kratkoročne, a 5,23 posto za dugoročne kredite. Za kratki rok na godišnjoj razini je zabilježen rastod 1,24 postotna boda, dok se tromjesečno bilježi pad od 0,18 postotnih bodova. Blagi rast i na godišnjoj i na tromjesečnoj razini pristuan je i kod dugoročnih kredita (0,07 postotnih bodova na godišnjoj, odnosno 0,05 na tromjesečnoj razini).




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.