Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvati samo zbog jednog poteza ostali bez prilike za veliku zaradu

Autor: I.J.

Hrvati su ove godine pokazali puno manji interes za upis državnih obveznica na trogodišnji rok. Oko šest tisuća građana kupilo je obveznice vrijedne gotovo 155 milijuna eura, što je znatno manje nego prošle godine kada je 45 tisuća građana uložilo više od 1,3 milijarde eura. Konačan iznos bit će poznat u srijedu, nakon upisa institucionalnih ulagača.

Iako su kamate niže u odnosu na prošlu godinu, još uvijek bolje od onih koje nude banke za oročenu štednju, koje iznose oko jedan posto. S obzirom na činjenicu da štednja Hrvata samo u bankama doseže nemalih 37 milijardi eura, jasno je da su štediše ostale bez stotina milijuna eura koje su mogli dobiti da su odlučili upisati obveznice.

Gordana Soldo, savjetnica Uprave Fine, objasnila je kako će prva kuponska kamata biti isplaćena 12. srpnja sljedeće godine, druga 2026., a posljednja zajedno s glavnicom 2027. godine dodavši da je ovo neoporezivo ulaganje te će građani dobiti čisti iznos na svoje račune, piše HRT.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX / Ilustracija

Novi krug upisa trezorskih zapisa

Iako je odaziv građana bio slabiji, Vlada to ne smatra podbačajem jer će obveznice u srijedu upisivati banke i fondovi, što će povećati konačan iznos izdanja. Ministar financija Marko Primorac smatra da je trogodišnji rok možda predugačak za građane te da su neki već uložili u trezorske zapise prošlog mjeseca.

Puno isplativije od štednje: Evo koliko možete zaraditi ulaganjem u narodne obveznice

Vlada planira novi krug upisa trezorskih zapisa u rujnu, kako bi smanjila zaduživanje na inozemnom tržištu i omogućila građanima da tijekom inflacije oplode svoju štednju. Cilj je da udio javnog duga koji drže Hrvati dosegne barem deset posto.




Institucionalni ulagači moći će kupiti obveznice u srijedu, a država ovim izdanjem planira prikupiti 750 milijuna eura. Premda je ovogodišnji odaziv znatno manji, interes građana za ulaganje u državne vrijednosne papire i dalje postoji, što je važno i za građane i za državu.

 




 

 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.