Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hrvati neće raditi u turizmu, poduzetnik tvrdi: ‘Kod nas su sobarice bolje plaćene nego u Austriji’

Autor: Dnevno.hr

Turistička sezona je ove godine probila sve rekorde. Tijekom proteklih mjeseci zabilježen je najveći broj dolazaka i noćenja. Domaći i strani gosti ostavili su u našim ljetovalištima više od 14 milijardi eura, što je za gotovo 10 posto više nego prošle godine.

No, turizam u Hrvatskoj ima i svoju mračnu stranu. Kao ključni problem ističe se činjenica da domicilno stanovništvo pa čak i Hrvati koji na Jadran dolaze iz drugih krajeva zemlje više ne žele raditi u turizmu. Od početka godine do kraja listopada Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je 147.301 radnu dozvolu za strance. Mnogi od njih rade i u turističkim zanimanjima.

“Ja mislim da je to jedan veliki paradoks, zbog toga što su kod nas, u biti, sobarice bolje plaćene nego u Austriji”, komentirao je turistički poduzetnik i obrtnik Marijan Starešinić za HRT.

Foto: Screenshot: HRT

Mnogi su otišli van

Prema procjenama Hrvatske udruge poslodavaca, nedostaje nam oko 200.000 radnika u svim zanimanjima. Mnogi naši, mahom mladi ljudi, potražili su sreću u inozemstvu. Većina ih je i zadovoljna s tamošnjim primanjima, iako im ona nisu uvijek glavni razlog zbog kojeg su napustili Lijepu našu. Stoga je Starešinić objasnio svoje zapažanje.

“U Austriji one imaju oko 1200 eura plaću, ali rade u biti cijeli dan. A kod nas sobarice rade osam sati, imaju 1000 eura plaću, imaju smještaj, socijalno i prehranu, objasnio je poduzetnik.

Otkriveno koliko su Hrvati siromašniji od ostatka Europe: Analitička karta sve otkrila




Poticanje poljoprivrede

Kao i brojni drugi njegovi kolege te ekonomisti i analitičari, istaknuo je da se hrvatska ekonomija ne smije oslanjati samo na turizam. Samo od toga se, kaže, ne može živjeti.

“Mi ne proizvodimo ništa. Mi bismo trebali hrvatsku poljoprivredu angažirati da bude u hrvatskom turizmu”, rekao je, između ostalog, Starešinić.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.