Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvati ne znaju za tri trika kako izvući više novca od štednje: Mnogi su ovako gubili novac

Autor: Dnevno.hr

Već neko vrijeme kamate na štednju bile su na povijesno niskim razinama. Oročena štednja građana nije davala gotovo nikakav prinos sve do nedavno, kad su banke ipak počele davati nešto povoljnije kamate na depozite, naročito one kratkoga oročenja, do šest mjeseci. Tako, recimo, Zagrebačka banka nudi kamatnu stopu od 2,1 posto na šestomjesečno oročenje, dok Privredna banka Zagreb za istu ročnost nudi stopu od 1,8 posto za iznose do 25.000 eura te 1,92 posto za sve veće svote.

No, postoje i neki trikove na koje vrijedi pripaziti. Tako je čitatelj Jutarnjeg primijetio da Zagrebačka banka u svojoj opciji Favorit uvjetuje automatsku obnovu ugovora pod jednakim uvjetima nakon isteka prethodnog oročenja. No, kamata nije ista. Umjesto 2,1 posto, primjenjuje se stopa za Klasični model, koja iznosi 0,02 posto. Slično je i s PBZ-om.

“Oročeni depozit uvijek se ugovara na određeni rok dospijeća, što znači da ugovoreni uvjeti vrijede tijekom ugovorenog roka. Kod ugovaranja oročavanja depozita s automatskim obnavljanjem banke ne mogu jamčiti da će u vrijeme obnavljanja imati u ponudi iste uvjete kao kada se ugovor sklapa prvi put”, objašnjavaju iz Hrvatske narodne banke.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Postoji još trikova

Iz ZABA-e poručuju da su klijenti informirani o svim pravima tijekom ugovaranja oročene štednje. Dodaju da nakon isteka oročenja klijenti mogu ponovno oročiti neku od njihovih štednji, ali pod uvjetima koji vrijede u tom trenutku.

Ali, to nije sve. Kod ugovaranja štednje na rok od šest mjeseci, građani bi trebali provjeriti na koji je način iskazana kamatna stopa. Naime, 2,1 posto koje nudi ZABA zvuči dobro, ali ta je stopa iskazana na godišnjoj razini. To znači da štediša za šest mjeseci dobije kamatu od 1,05 posto te da mora sklopiti još jedan ugovor na šest mjeseci pod istim uvjetima.

Uz to, banke na kamatu kod oročene štednje automatski obračunavaju predujam poreza na dohodak od kamata koji iznosi 12 posto. To znači da će ukupna kamata koju potrošač dobije po isteku razdoblja oročene štednje biti umanjena za taj iznos.

Banke su digle kamate na štednju: Provjerili smo koliko možete zaraditi nakon godinu dana







Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.