Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

Hrvatima se pruža prilika za laku zaradu: Isplati se više nego držati novac u banci

Autor: M.D.

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane kreće od danas. Ministarstvo financija četvrtim po redu izdavanjem državnih vrijednosnih papira nastoji prikupiti 900 milijuna eura. Građani će, kao i u posljednja dva izdanja, moći upisati dvije serije trezoraca. Prva serija ima ročnost od 91 dana, a druga od 364 dana.

Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja. Minimalni iznos ulaganja je 1000 eura. Inače, prinos za trezorske zapise kraće ročnosti iznosi 3,75 posto, dok trezorci od godinu dana nose prinos od 3,65 posto.

Oni se kupuju uz svojevrsni popust. Trezorske zapise od 91 dana je moguće kupiti “zapisati” za 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za zapise s dospijećem od godinu dana. Po dospijeću, građani na svoje račune dobivaju po 1000 eura za jedan trezorski zapis.

Foto: Pixabay

Poznati prinosi

To znači da će na jednom zapisu s ročnošću od tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, dok će na jednogodišnjim trezorcima moći zaraditi 35,12 eura. Riječ je o identičnim prinosima kao i u izdanju trezorskih zapisa iz veljače ove godine, u kojem je više od 37.000 građana uplatilo 957 milijuna eura.

Hrvatima na račune sjelo već 120 milijuna eura, a upravo se najavila nova prilika za zaradu

Upis trezorskih zapisa moguć je u 170 poslovnica FINA-e ili putem digitalne platforme e-riznica. Za upis u FINA-i, građani sa sobom moraju donijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a potreban im je i broj računa u banci. Za upis putem e-riznice ključno je imati OIB i IBAN.




Uplatu građani mogu izvršiti u FINA-i ili u bilo kojoj banci te putem internetskog bankarstva. Pri uplatama u gotovini, u FINA-i neće morati platiti naknadu za platni promet do iznosa uplate do 10.000 eura. Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati trezorce moći upisati i institucionalni ulagači.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.