Foto: PIxababy

Hrvat se pita je li vrijeme da ode u Irsku ili Njemačku: ‘Mislim da u Hrvatskoj samo patim’

Autor: B. D.

Mladi Hrvat našao se u naizgled bezizlaznoj situaciji te se odlučio obratiti drugima za savjet putem društvenih mreža. Dvoji treba li otići u inozemstvu ili mu je ostanak u Hrvatskoj ipak sigurniji.

“Ukratko, mislim da se u Hrvatskoj samo patim. Završio sam taj svoj izvanredni tehnički studij za kojeg me sramota reći i što je. Upisao sam ga čisto jer sam trebao raditi uz faks, a ovaj faks mi je u tom trenutku bila jedina opcija pa je bilo ili ću ovo ili ću pauzirati i skupljati si pare.

Nakon diplomiranja se nisam uspio probiti u struci jer …..Hrvatska. Nemamo baš nešto previše tvornica pa su posao u struci dobili samo ovi što su imali teške veze i vezice, no uspio sam se zaposliti u administraciji i radim takve neke uredske poslove već nekoliko godina. Plaća je dovoljna da se preživi, ali nema šanse da ću jedan dan moći kupiti stan ili nešto tako. Imam osjećaj kao da sam stalno na nuli”, napisao je na Redditu.

Ni sam ne znam bi li otišao u Irksu ili ne
byu/Ok_Leopard_6635 inhrvatska

‘Nisam ostvario značajnu financijsku korist’

“Sve više i više razmišljam i ja otići van. Njemački ne mogu ni beknuti pa si te zemlje ni ne gledam kao opciju. Razmišljao sam o Irskoj jer engleski znam perfektno. Imam si 6 000 eura sa strane ( dobio ih kao moj dio nasljedstava nakon djedove smrti) pa se nadam da bar imam za preseljenje i da se malo snađem. Moj najveći strah je to što tamo nikoga ne znam i jer čujem svakakva iskustva od ljudi. Bilo bi mi grozno sad potrošiti i te novce što imam jer mi je to u biti jedina zaliha za crne dane”, zatražio je savjet, a njegova objava privukla je brojne komentare u kojima su mu drugi korisnica pokušavali dati savjet i prepričati svoja iskustva.

“Ne znam što bih ti savjetovao. Ja sam odselio prije 10-ak godina u Njemačku i iako sam uvijek radio i radim finije poslove, nisam ostvario neku značajnu financijsku korist da bih rekao da je vrijedilo te žrtve. Frendovi u HR zarađuju slično kao ja, možda kojih 500-tinjak eura manje, a neki i više od mene. I dalje si ne mogu kupiti stan u Zagrebu bez kredita, a izgubio sam deset godina mladosti čameći tamo sam u tuđini u četiri zida dok se ekipa po HR zaj*bavala, roštiljala, izlazila, vjenčavala, išla na more”, napisao je jedan nostalgični korisnik.




“Uštedio sam kojih sto tisuća eura i mogu si obrisat pa*-šu s njima jer su cijene nekretnina u međuvremenu skočile 100% i jedino kaj s njima mogu kupit u ZG su sutereni i rupe od 20 m2 bez balkona pa opet moram dići minimalno sto tisuća eura kredita ako želim neki normalan stan”, prepričao je svoje negativno iskustvo.

Foto: Pixababy

‘Nakon godine dana imaš rutinu’

“Irska prije 10 godina i danas je nebo i zemlja. Zbog ogromne imigracije i dolaska Ukrajinaca bilo kakva nekretnina je luksuz. Znači pomiri se da ćeš živjeti s 4-5 ljudi i da ti je soba jedino utočište. Irska van nekoliko gradova je izrazito ruralna zemlja koja van pubova nema previše pružiti. Živio sam gore nekoliko godina s djevojkom i vratili smo se doma čisto jer su nekretnine u ruralnim krajevima postale nenormalno skupe”, napisao je jedan korisnik koji je radio u Irskoj.

“Gle, odi i probaj, nije sramota ni vratit se i reći “ovo nije bilo za mene”. Ima boljih i lošijih trenutaka, na kraju krajeva uvijek možeš skoknut na avion, napunit baterije i nazad u inozemstvo. Početak je zaj*ban, nakon šest mjeseci je bolje, a nakon godine dana već imaš neku rutinu i dosta je lakše”, napisao je jedan korisnik koji misli da bi trebao probati.




“Ja osobno po pročitanom ne bih Irsku, ali to ovisi od čovjeka do čovjeka. Konobarit u Irskoj koliko ima smisla ne znam, nisam nikad bio, ali čisto sumnjam da će biti bajno. Možda da probaš naći posao u struci? Bar probaj poslat CV na par mjesta prije nego odj*beš ideju potpuno”, savjetovao mu je jedan korisnik.

Foto: Pixababy

‘U Njemačku možeš kao terenski radnik’

“Irska je svima skoro prva opcija zbog engleskog i to je OK, Dublin je pun svega i malo odvratan zbog nekih stvari, frendica mi je u Corku i tamo je stvarno OK. U Irskoj ćeš lako naći posao i imaju uređene te stvari za strane radnike tako da ćeš imati jednake šanse kao i netko tko je tamo već neko vrijeme, ako se javite za isti posao npr. Za elektrotehničku struku manje izbora nego Njemačka npr. Duže će ti trajati da nađeš stan u Irskoj nego nekoj drugoj zemlji bliže nama”, napisao je jedan prilično upućen korisnik.

Plaćaju 156 eura po satu: Interes za ovaj posao je ogroman, a radno vrijeme određujete sami

“Njemačka je bliža i nije baš da je obvezno poznavanje njemačkog jezika. Pogotovo za neku tvornicu. Njemačka ima puno opcija, puno industrije i ako dovoljno tražiš možeš naći ono što ti paše.

U Njemačku npr možeš ići kao terenski (strani radnik). Ne moraš živjeti tamo i nikako preko hrvatskih firmi nego drito u njemačku firmu. U Njemačkoj postoji zakon koji kaže da moraš imati svoj privatni prostor, sobu i puno njih živi u apartmanima sami a ne u kući s još 6 ljudi. To samo naši rade kad šalju ljude”, odgovorio mu je jedan korisnik.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.