Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvat otišao u banku usitniti 300 eura, uslijedio hladan tuš: ‘Okrenuo sam se i izašao’

Autor: M.D.

Hrvati u bankama drže 37 milijardi eura, a nije im strano ni uzimanje kredita. Štoviše, u posljednje vrijeme se bilježi rast kreditiranja, naročito građana. No, oni su posebno osjetljivi kad banke nastoje naplatiti neku naknadu “na sitno”.

Tako se jedan Hrvat na Redditu požalio kako je htio razmijeniti 300 eura iz papirnatih novčanica u kovanice. Ušao je u banku i ubrzo izišao neobavljenog posla. Naime, zamjena nije “jedan za jedan”, odnosno u njegovom slučaju 300 eura za 300 eura, već je morao platiti naknadu.

“Dakle, bio sam u banci (OTP) po sitne eure, htio sam razmijeniti 300 eura u kovanice. Kažu, to će vas stajati 10 eura. Okrenuo sam se i izišao kroz vrata. Do sada mi nisu naplaćivali, koliko pamtim. Pa kako doći do kovanica, jer mi treba od 50-100 skoro svaki dan? FINA ili neka druga banka? Ili da u svojoj banci isplati sa računa i da tražim sve u kovanicama”, upitao se klijent banke.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zaboraviti na banke

Oni koji su imali iskustva s takvim zamjenama novca, preporučili su mu nešto drugo. “Možda da probaš nazvati nekoga tko ima one aparate za grickalice i kave pa ga zamoliš da mu ti ukrupnjuješ novac kad god mu treba? Mislim možda je glupo, ali je definitivno suradnja koja bi bila korisna za obje strane”, glasio je jedan od mnogobrojnih komentara građana koji su predlagali da istu stvar proba učiniti u autopraonicama, kioscima ili čak kladionicama i kasinima.

“Probaj se u crkvi dogovoriti s popom”, glasio je još jedan komentar, koji ipak nije toliko realan. No, kako bilo banke zaista naplaćuju naknadu, odnosno uzimaju proviziju, čak i kad je riječ o zamjeni papirnatog za kovani novac i obratno. Jedina je iznimka bila zamjena kuna u eure, koja je u protekloj godini bila besplatna za količinu do 100 kovanica ili novčanica.

U spomenutoj OTP banci, tarifa za zamjenu novca iznosi 3,50 posto od iznosa transakcije. U drugim bankama, naknade su drugačije. Primjerice, u PBZ-u je naknada 2,50 posto, u Ersteu naknada za zamjenu kovanica domaćeg novca (svih apoena) ili novčanica bez uplate na račun građana iznosi 10 posto od iznosa zamjene ili kupoprodaje, dok u Raiffeisenu naknade – nema.

Banke redovito ‘na sitno’ uzimaju od Hrvata: Evo koliko iznose naknade koje ne možete izbjeći




Povoljnije naknade

Novac je moguće razmijeniti i u mjenjačnicama, no i one će naplatiti neku proviziju. Dio građana je na Redditu savjetovao da se ovakve transakcije obavljaju u Hrvatskoj pošti ili FINA-i, jer su naknade niže. U Hrvatskoj pošti još uvijek navode kako je zamjena kuna u eure besplatna, no to se odnosi na prošlu godinu. Inače je najmanji iznos naknade 1,90 eura za uplate do 47,50 eura.

Klijenti velike hrvatske banke dobili pismo na kućne adrese: Iznenađeni su i umirovljenici




U FINA-i naknada u pravilu iznosi 1,50 posto od iznosa razmjene, s time da nije niža od 0,53 eura. Pritom se ne naplaćuje PDV. FINA nudi opciju sklapanja ugovora o razmjeni gotovog novca, po kojem građani koji to često rade, mogu naknadu plaćati mjesečno i to bezgotovinskim putem.

Za veće količine razmjene gotovog novca potrebno je najaviti se u poslovnici FINA-e, kako bi djelatnici mogli pripremiti tražene apoene. Naime, razmjena novca se provodi samo ako su kovanice ili novčanice sortirane po apoenima.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.