Foto: Unsplash

Hrvat nahvalio Srbiju i izazvao lavinu reakcija: ‘Jezivo je što govorite o nama u tom kontekstu’

Autor: F.F

Na hrvatskom Redditu, popularnoj društvenoj mreži, često se zna naletjeti na kakav dobar savjet, trik, tužnu ispovijest ili komentar o hrvatskoj realnosti. Sada je jedan Hrvat započeo raspravu, ali na srpskom Redditu, gdje je otišao kako bi pohvalio susjednu nam zemlju.

“Srbija je prekrasna zemlja. Pozdrav susjedi! Upravo sam pogledao emisiju Europa iz zraka i ostao sam impresioniran ljepotom ove zemlje. Sramota me da toliko malo znam o Srbiji jer cijeli život slušam priče kroz prizmu tog nesretnog rata.
Žalosno je da stvari koje su zapravo vrijedne i koje djelamo kao što su priroda, ljudi, kultura i želja za normalnim životom padaju u sjenu u cijeloj toj priči. Pozdrav iz Hrvatske!”, objavio je na Redditu.

Na njegov komentar većina Srba oduševljeno je reagiralo te su samo hvalili te ga masovno pozivali da dođe u Srbiju i tamo provede neko vrijeme kako bi se upoznao sa zemljom.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Mnogi ga pozivaju na druženje

“Dođi slobodno u posetu uvek si dobrodošao”, “Sad znaš gde smo, pa slobodno svati, kad god došao dobrodošao”, “Navrati malo vamo. Iz zraka nije tako dobro kao i kad si dole među nama. Javi se kad dođeš i vodim te na ćevape”, “Prijatelju, dobro došao! Dođi i upoznaj i zemlju i ljude! Ovde će te dočekati toplo i srdačno kao i mene u Zagrebu kad god dođem! Izvoli!”, pozivali su ga susjedi u posjetu.

Bilo je onih i koji su se našalili: “Hvala na komplimentima! Istina, kada se tako gleda s visina, stvarno je prekrasna. Što je dalje, to bolje izgleda”, “Ja tebi planinu, ti meni plažu? Na dve nedelje”, “Tko nas zavadi”, “Ako dođeš da vidiš iz blizine, videćeš koliko ne vodimo računa o svojoj zemlji”, pisali su mu Srbi.

Javio se i jedan Hrvat pa otkrio svoju priču sa susjedima: “Pozdrav sunarodnjače. Moram reći da sam i ja bio u sličnoj situaciji, znao sam jako malo o Srbiji. Ali onda sam ju odlučio posjetiti i oduševio sam se prirodnim ljepotama! Tebi isto preporučam da odeš na jedan tjedni izlet, nemaš se čega bojati! Iako veliki dio populacije duboko vjeruje da su Hrvatska i mi Hrvati izmišljeni 1945. i smatra našu državu njihovim teritorijem, to ih ne priječi da ti širokim osmijesima pružaju ruku, časte rakijom i pjevuše “tko nas bre zavadi?”. Ono, samo pozitivna iskustva imam. Tako da u svakom slučaju preporučujem posjet, nećeš požaliti.”

Ovog ima samo u Srbiji, pogledajte nakaradan prizor s izbornim plakatima: ‘Kakvi bolesnici’




Jedni misle jedno, drugi drugo

Bilo je i par raspravica, ponajviše zbog različitih mišljenja, odnosno dojmova, kako srpskih stanovnika, tako i hrvatskih.

“Stvarno je jezivo što se kod vas Srbija jedino spominje u kontekstu rata, nije ni čudo koliki vas je skroz neupućeno u ovu državu generalno. Sreća pa si bar ispao/ispala iz toga na neki način”, komentirao je jedan Srbin, pa se drugi nadovezao:




“Išao sam par puta poslovno u Zagreb. Kao druga dimenzija u odnosu na nas. Bez veze gledam TV, jebeni Srbi se spominju non stop,naravno negativno. Kod nas tako nije bilo ni za vreme rata. Mislim da je njihov problem sto im je nacionalni identitet baziran na tom malom ratu koji nije ni trebao da se desi na prvom mestu”, dodao je.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘Ovo je najveći problem’

“Srbi se ne spominju non-stop, eventualno sad kad se sastavlja Vlada i nesretni DP je osvojio dovoljno mandata da može ucjenjivati. Ovo za naći identitet je tvoj i samo tvoj dojam”, odgovorio mu je jedan Hrvat koji se nije složio, no bilo je i onih – koji jesu:

“Mislim da je ovaj komentator na tragu nečega. Živim u Hrvatskoj, ovdje je bukvalno domovinski rat = identitet, čast izuzecima”, napisao je jedan čovjek koji živi u Hrvatskoj.

Drugi je pak pokušao pobliže objasniti:

“Ovo je priča kojom se vi tješite u Srbiji. Apsolutno nikakav problem ne postoji, nikakva anti-srpska propaganda, normalno radim u Zagrebu sa Srbima, normalno ljudi tu žive, nikakav negativan kontekst ne postoji radi ičije nacionalnosti ili od kuda netko dolazi. Naravno postoje izolirani slučaji, uvijek ima budala… ali to je tako zao ton, kao kod nas se uči mrziti Srbe, dvolično ukazivat na mržnju na takav način.

Najveći je problem Oluja i kako gledaju strane na to – vi to gledate kao protjerivanje Srba iz Hrvatske, a mi kao obranu okupiranog djela Hrvatske, kompleksnije je od tog, ali u najkraćim crtama. Tako da nema nikakve opće mržnje, radim u takvoj branši da dolaze često gosti iz Srbije na koncerte u Zagreb ili raditi tu, uvijek nam je drago da dođete, sve lijepo ugostimo i nema nikad problema”, napisao je.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.