Foto: Pixabay

Hana zarađuje skoro 100 tisuća eura godišnje: Bila konobarica, a onda napravila zaokret

Autor: I.G.

Hana Maruyama tvrdi da ne bi bila ni približno toliko sretna i uspješna u svom poslu da je slijedila karijerne savjete koje je dobila kao tinejdžerka. Profesori su je uvjeravali da bez fakultetske diplome neće daleko dogurati, dok su je prijatelji savjetovali da ne mijenja poslove često. Hana je dokazala suprotno. Upisala je izvanredne studije na Sveučilištu u Savani kao srednjoškolka, na nagovor jednog od svojih nastavnika, ali je odustala nakon nekoliko semestara. U početku je mislila da će bez diplome moći raditi samo slabo plaćene poslove ili pokrenuti vlastiti posao.

Tijekom svojih dvadesetih, radila je kao spasilac na plaži i konobarica, ne zarađujući više od 30.000 dolara godišnje. Sada, na pragu tridesete, zarađuje 100.000 dolara godišnje (više od 93.000 eura) u polju umjetne inteligencije, bez diplome. Radi na daljinu iz Houstona, gdje živi sa suprugom.

Hana je dobila posao iz snova kao voditeljica operacija u startupu Neo License, koji razvija softver za umjetnu inteligenciju, 2021. godine. Okrenula se tehnologiji prije četiri godine, nakon što je zbog pandemije izgubila posao u korisničkoj službi. Traženje posla od kuće činilo se kao sigurna opcija, a većina oglasa bila je za tehnološke uloge.

Foto: Unsplash

‘Postavite si izazove’

U travnju 2020. završila je online tečaj za certificiranog administratora Salesforcea i tri mjeseca kasnije dobila prvi posao u tehnologiji kao Salesforce developer u konzultantskoj tvrtki. Većina poslova za koje se Hana prijavljivala nisu zahtijevali diplomu, ali su tražili nekoliko godina iskustva i tehničke vještine. Ona je uglavnom ignorirala te zahtjeve.

“Ciljala sam poslove za koje na papiru nisam ispunjavala uvjete jer su to bili poslovi u kojima sam osjećala da mogu najviše napredovati”, rekla je Hana.

Ne možete preskočiti sve zahtjeve za posao. Zahtjevi za diplomu mogu biti fleksibilni, ali određene tehničke vještine ili certifikati su često neophodni. Isti pristup primijenila je i 2021. godine u svojoj posljednjoj potrazi za poslom.

Najznačajniji hrvatski vojnik za kojeg malo tko zna: Užasan događaj iz Splita obilježio mu život




“Ako želite napredovati u karijeri, postavite si izazove. Nesigurnost može biti katalizator rasta”, kaže Hana.

Za svaki posao na koji se prijavljivala, naglasila bi da će naučiti sve što je potrebno. Samopouzdanje i proaktivan stav pomogli su joj da dobije posao u Neo Licenseu, iako nije ispunjavala većinu uvjeta iz opisa posla.




“Ako nemate sve što traže, pokažite im da ste istražili i da imate plan za stjecanje potrebnih vještina, bilo kroz online tečajeve, certifikate ili mentorstvo. Većina poslodavaca želi vidjeti da ste motivirani i voljni učiti”, kaže Hana.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.