Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Hakeri napadaju i građane: Hrvatska banka izdala važnu obavijest klijentima

Autor: M.D.

Klijenti OTP banke u Hrvatskoj dobili su u proteklih nekoliko dana uznemirujuću SMS poruku. Banka ih je obavijestila kako je riječ o prijevari na koju ne smiju nasjesti. Naime, u tijeku je kampanja slanja elektroničke pošte uime OTP banke u kojoj se klijente obavještava “o povratu prekomjernih naplaćenih naknada”. Uz to, od klijenata se traži da ispune priložene obrasce.

Iz banke upozoravaju građane da je, ako prime takvu ili sličnu poruku, proslijede na adresu elektroničke pošte [email protected] te je obrišu bez otvaranja privitaka, jer su oni potencijalno maliciozni, odnosno sadrže viruse.

Iz OTP-a dodaju da od svojih klijenata nikad neće tražiti da putem e-pošte upisuju podatke poput PIN-a, lozinke, koda za jednokratnu prijavu ili autorizacije transakcije. Preporučuju građanima i da ne otvaraju poruke od sumnjivih pošiljatelja ili preuzimaju sumnjive privitke.

Ilustracija Foto: Pixabay

Pokušavaju doći do novca

Čini se kako prevaranti na sve moguće načine nastoje doći do novca. Ova vijest dolazi u nezgodno vrijeme, nakon niza hakerskih napada na domaće institucije i tvrtke. Nakon što su prošlog vikenda hakeri napali i onesposobili internetske stranice financijskih institucija i KBC-a Rebro, s kojeg su otuđili mnoštvo vrijednih osobnih podataka pacijenata i liječnika, za što traže otkupninu, čini se da ne prezaju niti od napada na građane.

Naime, Britanci i Amerikanci upozoravaju na opaki hakerski napad koji je usmjeren na korisnike mobitela s operativnim sustavom Android. Kampanja nazvana Meduza omogućuje hakerima da napadnu bez da vlasnici mobitela to uopće shvate.

Iako Meduza postoji od 202. godine, stručnjaci su otkrili njenu novu varijantu. Riječ je zapravo o malware softveru poznatom i pod nazivom TangleBot. On je sposoban čitati poruke, pratiti tipkanje na mobitelu te snimati snimke zaslona i telefonske razgovore. Cilj hakera koji stoje iza njega je doći do podatak o bankovnim računima korisnika.

Još dvije hrvatske firme na meti hakerskih napada: Izgleda da ne staju na Rebru




Opasne varijante

Posljednja varijanta ovog softvera prikazuje crni ekran koji zavarava korisnike. Oni pomisle da je njihov mobitel isključen. No, u tom trenutku hakeri se bacaju na posao, prenosi The Sun. Takvi Hakerski napadi su zabilježeni u Americi, Engleskoj, Kanadi, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Turskoj.

Zna se tko stoji iza napada na KBC Zagreb: Ne prezaju ni pred čim, izvodili su grozne stvari




“Najnovija varijanta Meduze pokazuje strateški pomak prema olakšanom pristupu. Minimiziranjem potrebnih dopuštenja izbjegava se otkrivanje i čini se benignijim, povećavajući njegovu sposobnost da bude neotkriven dulje vrijeme”, ističu stručnjaci.

Iako se Meduza oslanja na kampanje slične ovima koje lažno koriste ime OTP banke, sve se češće otkriva i na aplikacijama iz nepouzdanih izvora. Među sumnjivim aplikacijama su lažni Google Chrome i aplikacije za 5G povezivanje.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.