Foto: Pixabay /ilustracija

Evo tko prima najveću posebnu penziju u Hrvatskoj: Jedna skupina daleko iznad drugih

Autor: F.F

Broj ukupnih umirovljenika u posljednjih nekoliko godina bilježi blagi pad, dok istovremeno raste broj onih koji uživaju mirovine prema povlaštenim uvjetima. Tko su korisnici ovih povlaštenih mirovina i koliki su prosječni iznosi za različite skupine?

Krajem ožujka, u Hrvatskoj je bilo oko milijun i 228 tisuća umirovljenika, što je za 13,5 tisuća manje nego prije pet godina. U isto vrijeme, broj primatelja mirovina po posebnim propisima porastao je za gotovo 10 tisuća. Mirovine po posebnim propisima dodjeljuju se 19 različitih kategorija umirovljenika. Najbrojniji među njima su branitelji iz Domovinskog rata, pripadnici vojske, policije, pravosudni službenici i djelatnici na poslovima razminiranja.

Povoljniji uvjeti za umirovljenje vrijede i za saborske zastupnike, članove Vlade, profesionalne vatrogasce, članove Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i druge.

Foto: Unsplash

U nekim skupinama je manje penzionera

Iako se broj korisnika u nekim skupinama (politički zatvorenici, veterani Drugog svjetskog rata, pripadnici bivše JNA) smanjuje, ukupan broj korisnika mirovina po povlaštenim uvjetima porastao je za 2834 u protekloj godini, dosegnuvši 186.596 krajem ožujka, prema izvješću Tportala.

Najviše novih umirovljenika s povlaštenim uvjetima dolazi iz redova branitelja. Od tri braniteljske skupine, najviše je porastao broj onih koji su otišli u mirovinu prema općim propisima, koristeći povlastice iz Zakona o hrvatskim braniteljima. To im omogućuje raniji odlazak u punu starosnu mirovinu i veća primanja. Njihov broj je porastao za 3718 na ukupno 60.659 korisnika.

Broj umirovljenika iz redova HVO-a također je porastao (sa 6734 na 7328), kao i broj branitelja s invaliditetom, koji sada broji 71.655 korisnika, što je povećanje za 379.

Hrvat nahvalio Srbiju i izazvao lavinu reakcija: ‘Jezivo je što govorite o nama u tom kontekstu’




Koliko imaju ljudi iz Vlade?

Prosječne mirovine za većinu umirovljenika s povlasticama znatno su veće od prosječnih mirovina. U protekloj godini, ove mirovine su značajno porasle zbog ukidanja 10-postotnog smanjenja uvedenog za vrijeme krize 2010. godine.

Mirovine zastupnika Hrvatskog sabora, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora porasle su za gotovo 30 posto, dosegnuvši prosječno 2022 eura u travnju. Članovi HAZU-a primaju prosječno 1770 eura, prenosi Tportal.




Mirovine branitelja s invaliditetom su značajno veće od drugih, prosječno iznoseći 1135 eura, s godišnjim rastom od 22 posto. Branitelji umirovljeni prema općim propisima imaju prosječnu mirovinu od 528 eura, što je porast od 14,5 posto.

Umirovljenici iz Drugog svjetskog rata također primaju mirovine po posebnim propisima. Prosječna mirovina partizana iznosi 575 eura, dok je prosječna mirovina domobrana 498 eura. Najnižu prosječnu mirovinu imaju bivši pomorci, koji primaju 378 eura.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.