Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

EU PRONAŠLA KRIVCA ZA TONE HRANE KOJA ZAVRŠI U SMEĆU: Uskoro mijenjaju oznake ‘upotrijebiti do’ i ‘najbolje upotrijebiti do’

Autor: Dnevno.hr

Europska unija je pronašla “krivca” zašto u EU svake godine 88 milijuna tona hrane završi na smeću. Naime, pretpostavlja se da čak 20 posto hrane završi u otpadu zbog oznake “najbolje upotrijebiti do” .

Riječ je o hrani koja je još uvijek dobra za uporabu, ali ipak završi na otpadu jer polovica građana ne razumije oznaku između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”.

Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu, za Dnevnik Nove Tv kaže kako se razmatra opcija da se potpuno ukine oznaka najbolje upotrijebiti do i ostavi samo do kad je namirnica sigurna za konzumaciju.

Predlaže se da se proširi popis vrlo dugotrajnih namirnica poput tjestenine koje bi bile u potpunosti izuzete od označavanja roka trajanja, ali se tome protivi Italija.

Istraživanja pokazuju da barem deset posto hrane u otpadu je završilo jer su potrošači krivo shvatili oznaku “najbolje upotrijebiti do”.

Jedni gladuju, drugi bacaju

Tanja Topović Tilipović, iz Centra za informiranje i edukaciju potrošača, kaže kako u tu paletu proizvoda spadaju čips, cornflakesi, šećer, sol, čokolada.

U tu skupinu hrane spadaju čaj i riža, pa uz promjene oznaka ide i jača promotivna kampanja koja će građanima objasniti razlike u oznakama rokova trajanja.




Zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol napominje kako se s jedne strane u EU baci 20 posto hrane, a s druge 33 milijuna građana Europske unije ne mogu si priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan.

Pitate li građane, nitko neće reći da baca hranu, svi kažu kako je novaca premalo da bi nešto završilo u smeću, ali neki će i priznati da ponešto ipak završi u smeću.

Iako Hrvatska nema službene podatke, neka istraživanja pokazuju kako po svaki građanin godišnje u smeće baci 71 kg.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.