Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Zašto su cijene hrane u Hrvatskoj više nego u Sloveniji: ‘Imamo jedan fenomen’

Autor: V.S

“Možemo reći da je inflacija pod kontrolom”, poručio je ekonomski analitičar Damir Novotny, komentiravši podatak da je inflacija najmanja u posljednje tri godine.

Novotny tvrdi da je to statistički točno i da u to ne treba sumnjati jer se tu obuhvaća 600-tinjak proizvoda i mjeri se iz mjeseca u mjesec.

“U Hrvatskoj je rast cijena dosegnuo vrhunac i možemo očekivati smirivanje”, kazao je analitičar gostujući na N1 televiziji i dodao da taj trend može zaustaviti neki šok, poput primjerice eskalacije rata u Ukrajini.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Niti jedna zemlja nema toliku razliku

“Može se dogoditi da nema dovoljno proizvodnje hrane zbog loših vremenskih uvjeta poput velikih kiša u Njemačkoj i suša u Španjolskoj. Može se dogoditi eskalacija u Ukrajini pa da cijene energenata krenu rasti”, nabraja rizike koji nam prijete. No, ističe i kako u Hrvatskoj svjedočimo fenomenu koji se nije dogodio u drugim zemljama, a to su, kaže, regionalne razlike među cijenama.

“Osijek i Dubrovnik su kao dva ekstrema 1:3 ako gledamo osnovnu potrošačku košaricu. Niti jedna zemlja nema toliku razliku, što govori o nejednakoj razvijenosti naših regija i to se odnosi na potražnju i ponudu”, pojašnjava Novotny.

Osim toga, valja spomenuti i kako Hrvatska ima visoke poreze na potrošnju. U susjednim zemljama, navodi dalje, hrana je bez iznimke ispod 10 posto PDV-a.

Hrvatski trgovački lanac uhvaćen na djelu: Vjerovali ili ne, evo što prodaju kao teleću paštetu




Evo zašto su kod nas cijene više

“Kod nas postoji tek dio proizvoda koji ima niže porezno opterećenje, ali oni bitno ne utječu na sliku cijena hrane. Zato su kod nas cijene u maloprodajni lancima u odnosu na Austriju ili Sloveniju više. S druge strane, troškovi transporta su značajno viši”, dodao je.

Navodi kako je EU u cjelini samodostatna, no Hrvatska nije ni približno i da će teško to postići. “Nije realna teza o našoj samodostatnosti jer je struktura poljoprivredne proizvodnje nisko produktivna”, zaključio je Damir Novotny.




Autor:V.S
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.