Foto: AP Photo/Martin Meissner/Unsplash

Država će tisućama Hrvata dati novac, ali treba podnijeti zahtjev: Imate još nekoliko dana

Autor: I.G.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) još nije obradio sve zahtjeve za dječji doplatak, koji se podnose od 1. siječnja, nakon što je novi zakon stupio na snagu 1. ožujka. Do 17. lipnja 2024. podneseno je 185.442 zahtjeva, uključujući 67.650 novih zahtjeva, 22.545 zahtjeva za promjene u postojećim pravima i 95.247 zahtjeva za nastavak postojećih prava. U istom razdoblju prošle godine bilo je 151.397 zahtjeva.

Do 17. lipnja 2024. riješeno je 81,39% zahtjeva, dok se za preostalih 18,61% još vodi upravni postupak. Obrađivanje zahtjeva traje jer je postupak djelomično automatiziran, ali neki dokazi se moraju pribaviti izravno od podnositelja zahtjeva.

“Od toga broja 67.650 odnosi se na zahtjeve za prvo ostvarivanje prava na doplatak za djecu, 22.545 na zahtjeve postojećih korisnika vezanih promjene u pravu na doplatak za djecu te 95.247 na zahtjeve postojećih korisnika za nastavnim ostvarivanjem prava na doplatak za djecu”, naveli su iz HZMO-a.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Neobrađeni zahtjevi

Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine, od 1. siječnja 2023. do 14. lipnja 2024., HZMO je zaprimio 151.397 zahtjeva. Na pitanje koliko im je prijava ostalo za obraditi, kažu: “Na dan 17. lipnja 2024. riješeno je 81,39 posto od ukupnog broja podnesenih zahtjeva, odnosno za 18,61 posto zahtjeva još se vodi upravni postupak”, objasnili su. S obzirom da se za ostvarivanje prava na doplatak za djecu vodi upravni postupak u kojem se utvrđuju činjenice o kojima ovisi ispunjenje uvjeta za ostvarivanje tog prava, ne može se procijeniti koliko će još trajati obrađivanje zahtjeva”, navodu u HZMO-u.

Dodaju kako je taj postupak u velikom dijelu automatiziran, odnosno dokazi o ispunjenju uvjeta pribavljaju se u razmjeni s drugim tijelima koji istima raspolažu, odnosno preuzimanjem podataka s web servisa (s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom financija-Poreznom upravom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, uvidom u e-Matice…).

Za svibanj 2024. evidentirano je 131.480 korisnika prava na doplatak za djecu, dok ih je za isti mjesec prethodne godine bilo evidentirano 107.775. Treba imati na umu i da broj podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, ne znači istovremeno jednak broj korisnika tog prava, budući da zbog neispunjenja zakonom propisanih uvjeta, neki zahtjevi budu odbijeni.




Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Što nakon 30.  lipnja?

“HZMO nastoji riješiti zaprimljene zahtjeve za ostvarivanje prava na doplatak za djecu u primjerenom roku, međutim s obzirom na gore navedeno, ne možemo dati točne projekcije o tome kada će biti riješeni svi zahtjevi za ostvarivanje tog prava od 1. ožujka 2024. Napominjemo i da se nakon isteka prijelaznog razdoblja od 120 dana (nakon 30. lipnja 2024.) mogu podnositi zahtjevi za priznanje prava na doplatak za djecu, odnosno tijekom cijele godine (npr. za novorođeno dijete, zbog promjena koje utječu na pravo na doplatak za djecu…) za što HZMO također provodi upravni postupak radi donošenja rješenja”, rekli su.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu kojim je dohodovni cenzus (ukupni dohodak ostvaren u prethodnoj godini po članu kućanstva mjesečno) povećan sa 70 posto (309,01 eura) na 140 posto (618,02 eura) proračunske osnovice (koja iznosi 441,44 eura) stupio je na snagu 1. ožujka. Pravo na doplatak za djecu mogu ostvariti podnositelji zahtjeva za doplatak za djecu čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno ostvaren u 2023. ne prelazi 618,02 eura, uz ispunjenje ostalih zakonom propisanih uvjeta.




Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Određivanje svote

Svota doplatka za djecu određuje se ovisno o tome kojoj od Zakonom propisanih pet cenzusnih grupa pripada korisnik prema ukupnom dohotku po članu kućanstva korisnika mjesečno, na sljedeći način:

Prva grupa – ako ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 20 posto proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 14 posto proračunske osnovice, po djetetu (61,80 eura)

Druga grupa – ako je ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno iznad 20 posto do 40 posto proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 12,5 posto proračunske osnovice, po djetetu (55,18 eura)

Treća grupa – ako je ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno iznad 40 posto do 60 posto proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 11 posto proračunske osnovice, po djetetu (48,56 eura)

Četvrta grupa – ako je ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno iznad 60 posto do 100 posto proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 9 posto proračunske osnovice, po djetetu (39,73 eura)

Peta grupa – ako je ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno iznad 100 % do 140 % proračunske osnovice, korisniku pripada doplatak za djecu u visini od 7 % proračunske osnovice, po djetetu (30,90 eura).

Našli ste novčanik i u njemu 10 tisuća eura: Čestitamo, evo koliko biste mogli zaraditi

Najbitnije je – predati sve dokumente

Odgovorili su i na pitanje što je s korisnicima koji nisu predali zahtjeve do 1. ožujka: “Na temelju zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu podnesenih u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 29. veljače 2024., te onih koji budu podneseni u roku od 120 dana počevši od 1. ožujka 2024. (do 30. lipnja 2024.) pravo na doplatak za djecu, uz uvjet da su ispunjeni svi zakonom propisani uvjeti, priznat će se počevši od 1. ožujka 2024., od kojeg će i pripadati isplata doplatka za djecu.

Kao i uvijek, bitno je predati sve dokumente: “Postupak za ostvarivanje prava na doplatak za djecu pokreće se zahtjevom koji se podnosi područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a (područna služba/ured), osobno ili putem pošte, putem e-Usluga HZMO u sustavu e-Građani (e-Zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu), a može se besplatno predati i u poštanskim uredima u Republici Hrvatskoj te u Mirovinskim informativnim centrima”, kažu. Uz zahtjev za prvo priznavanje prava na doplatak za djecu podnositelj zahtjeva treba dostaviti samo potvrdu banke o broju računa na koji će se isplaćivati doplatak za djecu, a za djecu za koju se traži doplatak treba dostaviti rodni list ili elektronički zapis iz sustava e-Građani.

Na web stranici HZMO-a pod Doplatak za djecu dostupne su detaljne informacije o načinu pokretanja postupka za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, uvjetima za stjecanje tog prava, cenzusima i svotama doplatka i načinu utvrđivanja istih te o isplati doplatka za djecu, piše Danas.hr.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.