Foto: Screenshot/Facebook

Domaći restoran pokazao što ljudima stavljaju na tanjur: Ljudi primijetili nešto kažnjivo na snimci

Autor: F.F

Na Hvaru, restoran Gariful često privlači inspektore Državnog inspektorata, koji su nedavno posjetili restoran nakon što su primijetili objavu na društvenim mrežama. Restoran je na svojim profilima predstavio svježu ribu, ali sportski ribolovci primijetili su rupe na mnogim od tih riba, izvještava Morski.

Prema neslužbenim informacijama iz Državnog inspektorata, takva riba mora imati certifikat o sljedivosti te ne smije biti prodavana ako su rupe nastale od sportskih alata poput pušaka. Također, ako su rupe uzrokovane parazitima, takva riba ne bi smjela završiti na tanjuru u restoranu niti se dalje prodavati.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture službeno je potvrdilo informacije iz Državnog inspektorata. Videozapis restorana možete pogledati ovdje.

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Riba s rupama

Iz Ministarstva su naglasili da restorani mogu nabavljati ribu na dva zakonski ispravna načina. Prvo, mogu je nabavljati iz odobrenih objekata za poslovanje s hranom životinjskog podrijetla, gdje je uspostavljen sustav samokontrole za sigurnost hrane. Druga mogućnost je direktna nabava ribe od ribara iz primarne proizvodnje.

Restorani su obvezni provoditi kontrolu sljedivosti ribe, bez obzira na način nabave, kako bi osigurali njezino podrijetlo.

Prema Morskom, ovo nije prvi put da restoran Gariful reklamira ribu s rupama. Ribolovci tvrde da se ne radi o običnim oštima, jer svaka riba ima samo jednu rupu, a među njima su i one ispod zakonski propisane veličine za ulov, poput kirnjica i zubaca od 30 dag.

Drugo lice rada u sezoni: ‘Dvojica spavaju u istom krevetu, kuhari peru WC, slabo mi je došlo’




Vlasnik poznat od ranije

Ivan Gospodnetić, vlasnik restorana Gariful, poznat je od ranije po kršenju zakona. Prošle godine je bio u središtu pažnje zbog protuzakonitog prijevoza tigra trajektom Jadrolinije, koji je bio pun putnika. Također je organizirao događaj bacanja boca u more.

Morski je pokušao doći do Gospodnetića za komentar, ali nisu uspjeli dobiti njegovu izjavu na ovu temu. Gradonačelnik Hvara prozvao je Gospodnetića u svibnju ove godine zbog širenja terase restorana i uzurpiranja javnog prostora na hvarskoj rivi.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.