Foto: Vlado Kos / CROPIX

Dio umirovljenika hvata panika, ne dobivaju mirovine: ‘Što se događa, sve sam predala’

Autor: M.D.

Uz niske mirovine, dio umirovljenika se suočava s problemom da im novac uopće ne sjeda na račun. Naime, dio novih umirovljenika, odnosno osoba koje su u posljednjih nekoliko mjeseci podnijele zahtjev za mirovinu, još uvijek nije dobio rješenja o isplati.

Ovih je dana u javnost istupila umirovljenica koja je nakon 43 godine staža, u studenom prošle godine podnijela zahtjev za mirovinu. Pravo na predujam je dobila tek u travnju, a rješenje o mirovini još uvijek čeka.

“Nije mi jasno što se događa i zašto postupak toliko traje kada sam sve što sam trebala predati, predala na vrijeme. Informacije dobivam na kapaljku. Na telefon ih je jako teško dobiti, a mailom odgovaraju da je sve regularno”, požalila se.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Maksimalni trud

Kako je zakonski rok za rješavanje zahtjeva za mirovinu od 30 do 60 dana od trenutka zaprimanja, reagirati je morao i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. On je u emisiji HRT-a “A sada Vlada” potvrdio da će uz isplatu predujma biti isplaćeni i svi zaostaci umirovljenicima te da “nitko neće biti oštećen”.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, što se tiče novih umirovljenika, pokušava maksimalno s obzirom na dostavljenu dokumentaciju, da u propisanom roku od 60 dana donese ili privremeno rješenje, ili konačno rješenje u visini mirovine. Postoci novih zahtjeva za korištenje starosne ili privremene mirovine se obrađuju u propisanom roku, nešto je više od 75 posto pristiglih zahtjeva, a s obzirom na okolnosti, nepotpunu dokumentaciju ili možda potrebu za vještačenjem, ti postupci traju dulje. Naravno da se onda i prosječno vrijeme svih pristiglih zahtjeva u jednoj godini za korištenje mirovina povećava”, objasnio je Piletić.

Istaknuo je da je prije podnošenja zahtjeva za mirovinu važno prikupiti svu dokumentaciju o zaposlenju, ostvarenom stažu i isplaćenim plaćama, odnosno doprinosima. HZMO vodi evidenciju staža i uplaćenih doprinosa, no ona nije uvijek potpuna. Zakonom o mirovinskom osiguranju je u takvim slučajevima predviđena isplata akontacije ili predujma osobama čiji zahtjevi nisu riješeni unutar zakonskog roka.

Umirovila se nakon 43 godine rada, dočekalo je gadno iznenađenje: ‘Nije mi jasno’




Potrebna adekvatnija priprema

“Ono što mi činim po pitanju jačanja financijske pismenosti, da se dokumentacija za mirovinu prikupi prije samog odlaska o mirovinu i tu ćemo i mi na terenu morati kao sustav mirovinskog osiguranja učiniti sve da zaista ta priprema prije odlaska u mirovinu bude adekvatnija i s naše strane. Da upoznamo buduće umirovljenike o njihovim pravima. Svi oni koji ne mogu dobiti u propisanom roku stalno rješenje o mirovini mogu računati na isplatu akontacije, odnosno iznosa koji se u najčešćem broju slučajeva podudara s onim što će u konačnici biti visina mirovine”, rekao je ministar.

Dio Hrvata mogao bi ostati bez mirovine: Evo što moraju napraviti da bi je ipak dobili




On očekuje da sve promjene budu što više riješene automatizmom, a ne na način da se podnose zahtjevi, jer se “samim time stvaraju dodatni administrativni poslovi, koji u konačnici za manji broj umirovljenika uspori donošenje rješenja”. Podsjetio je da je HZMO prošle godine bio zatrpan zahtjevima onih koji su uz vlastitu mirovinu htjeli iskoristiti novu mogućnost primanja obiteljske mirovine. Zbog toga je naglasio kako se posvetio tome da poboljša uvjete svih umirovljenika, što uključuje i redovitu isplatu.

“Svi će zaostatci biti isplaćeni s onom prvom punom mirovinom iz konačnog rješenja o visini mirovinskog primanja. Mi ćemo sasvim sigurno kao Vlada i dalje činiti sve da unaprijedimo mirovinski sustav i da osnažimo naše umirovljenike”, zaključio je ministar Piletić.

Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.