Foto: Darko Tomas / CROPIX

Dio Hrvata mogao bi ostati bez mirovine: Evo što moraju napraviti da bi je ipak dobili

Autor: M.D.

Brojne države isplaćuju mirovine u inozemstvo. Riječ je o mirovinama koje primaju ljudi koji su dio svog radnog staža odradili u svojoj rodnoj zemlji, a dio u inozemstvu. Neke zemlje su to riješile razmjernim putem, odnosno obračunavanjem dijela vlastite mirovine temeljem udjela u ukupnom stažu i uplaćenim doprinosima, a dio zemalja jednostavno obračunava mirovinu na temelju ostvarenog staža.

Ista je stvar i u Njemačkoj, koja je milijunima građana koji primaju njemačku mirovinu, a ne žive u Njemačkoj poslala dvije važne obavijesti. Jedna je obavijest o usklađivanju mirovine, koje će u srpnju iznositi 4,57 posto, a druga je je potvrda o životu, odnosno Lebensbescheinigung.

Ovu potvrdu moraju svake godine priložiti umirovljenici koji žive u inozemstvu, a primaju njemačku mirovinu. Potvrda o životu je dokaz da je osoba još živa i da se mirovina može nastaviti dalje isplaćivati. Potvrdu o životu morat će ispuniti i primatelji koji žive u Njemačkoj, ali imaju račun u stranoj banci, piše Fenix-magazin.de.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Rok za predaju

Oni moraju ispuniti potvrdu te uzeti još jednu potvrdu od lokalnih vlasti i banaka zemalja u kojima žive ili veleposlanstava Njemačke u inozemstvu i poslati ih popunjene na adrese Njemačkog mirovinskog osiguranja. Rok za predaju potvrda je 16. kolovoza ove godine.

Umirovila se nakon 43 godine rada, dočekalo je gadno iznenađenje: ‘Nije mi jasno’

Obrasce je moguće poslati poštom, ali i putem QR koda na obrascu te pomoću aplikacije PostIdent. Slanje elektronskom poštom i faksom nije dopušteno. Ako se ne oglase najkasnije do sredine listopada, isplata mirovina prestat će od kraja studenog, a ako se potvrda o životu ne dokaže do kraja travnja sljedeće godine, njemačko će mirovinsko osiguranje trajno obustaviti isplatu.




Ipak, njemačko je mirovinsko osiguranje razvilo suradnju s mirovinskim osiguranjima brojnih zemalja s kojima elektronskim putem razmjenjuje podatke o umirovljenicima. To su Belgija, Bugarska, Danska, Finska, Izrael, Italija, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Poljska, Švedska, Švicarska i Španjolska. Njihovi umirovljenici ne moraju slati potvrdu o životu.

Ali, ako mirovinska osiguranja tih zemalja iz bilo kojeg razloga zakasne s dostavljanjem podataka, također postoji mogućnost obustave isplate mirovine. Treba podsjetiti kako njemačku mirovinu prima i oko 55.000 Hrvata koji više ne žive u Njemačkoj. Hrvati koji primaju mirovinu iz nekih drugih zemalja će ipak morati dostaviti potvrde o životu “na papiru” tijekom ove godine.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.