Foto: Vojko Basic / CROPIX

Po hektaru se na ovoj biljci može zaraditi 13 tisuća eura: Ulje košta kao suho zlato

Autor: F.F

Lavanda je biljka koja osvaja svojom mirisnom ljepotom i raznolikim koristima. Cijeni se diljem svijeta zbog svojih umirujućih svojstava i širokog spektra primjena. Uzgaja se zbog svojih cvjetova koji su bogati esencijalnim uljima, koja se koriste u proizvodnji parfema, kozmetike, ali i aromaterapije. Njezin miris se često povezuje s opuštanjem i smanjenjem stresa, zbog čega je popularna u svakodnevnom životu kao dodatak kupkama, mirisnim uljima i svijećama za opuštanje.

Lavanda također ima antimikrobna svojstva te se koristi u prirodnoj kozmetici i proizvodima za njegu kože. Osim toga, lavanda je atraktivna biljka u vrtovima zbog svojih ljubičastih cvjetova koji privlače pčele i druge korisne kukce. Njezina otpornost na sušu čini je pogodnom za uzgoj u raznim klimatskim uvjetima diljem svijeta.

U medicini se lavanda koristi zbog svojih protuupalnih svojstava te kao pomoć u ublažavanju glavobolja i nesanice. Ova svestrana biljka također se može koristiti u kućanstvu kao prirodni repelent za insekte.

Foto: Pixababy

Ulje košta kao suho zlato

Uzgoj lavande može biti izuzetno profitabilan, s jednog hektara može se ostvariti zarada veća od 13.000 eura. No, put do financijskih dobitaka nije brz ni jednostavan, upozoravaju stručnjaci, piše Mondo.

Lavanda, koja može živjeti i do 30 godina, najčešće se uzgaja zbog svojih ljekovitih svojstava. Listovi i cvjetovi koriste se kao aromatičan pripravak i kao sredstvo protiv moljaca. Osušeni cvijet također se koristi kao čaj za ublažavanje nesanice, grčeva i probavnih problema, te je poznat po svojim eteričnim uljima.

Obitelj kod Bjelovara uzgaja unosnu voćku, grane pucaju pod plodovima: ‘Napravio sam pogrešku’




Da bi se postigla puna isplativost, potrebno je oko tri godine za formiranje zasada, nakon čega se počinje vraćati uloženo. Svaki žbun u prosjeku daje oko 1,5 kg svježe biljke za preradu, a hektar može dati i do 150 litara eterskog ulja.

Cijena lavande i potražnja za njom rastu u svijetu, što dodatno privlači poduzetnike da se bave njenim uzgojem. Kilogram suhog cvijeta može doseći cijenu od šest do sedam eura, dok se litra eteričnog ulja prodaje između 70 i 90 eura.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.