Foto: Muzej Matije Skurjenija

Cijeli svijet je znao zagrebačku tvornicu u Jugoslaviji: ‘Beograd je imao prste u slomu’

Autor: M.P.

Kada se govori o bivšoj Jugoslaviji, često se spominju brojne tvornice i domaća proizvodnja. Mnogi se sjećaju poznate tvornice igračaka Biserka, koja je bila iznimno posebna.

Naime, jedina je proizvodila svoje igračke u to vrijeme, ali je bila i jedina u Jugoslaviji koja je dobila licencu za proizvodnju popularnih likova iz Disneyjevih crtanih filmova.

U Facebook grupi Retroteka netko je objavio fotografiju jedne popularne igračke. “Nogometaš, gumena igračka iz šezdesetih, proizvedena u tvornici Biserka, Zagreb”.

Foto: Retroteka/Facebook

Jedina imala dozvolu za proizvodnju igračaka Diseny

Tvornica Biserka je s radom krenula 1946. godine kao zadruga kojoj je glavna aktivnost bila pletenje mreža. Nakon toga počela je s izradom lutaka od brašna i kaširanog papira, a potom je prešla na izradu igračaka od PVC-a.

Do 1992. godina imala je dozvolu za proizvodnju plastičnih igračaka Walta Disneyja, kao jedina izvan SAD-a. Proizvodile su se veće i manje gumene igračke likova kao što su Šiljo, Mickey i Minnie Mouse, Pluton, Bambi, Snjeguljica, Pajo Patak.

Osim toga, Disney je nekoliko svojih likova samo za Biserku obukao i stavio u poze koje se ne pojavljuju nigdje drugdje u svijetu. U tvornici su se radile i maskote, društvene igre i lopte s Disneyjevim likovima.




Igračke su rariteti, mogu se dobro prodati

Biserkini likovi Disneyja i danas su posebni rariteti za kolekcionare, rekao je još 2015. dizajner i umjetnik Toni Politeo koji i sam u svojoj kolekciji ima više stotina igračaka proizvedenih u toj zagrebačkoj tvornici.

Tako se na eBayu, internetskoj stranici koja pruža online uslugu aukcijske kupnje i prodaje, pojedine ‘Biserkine’ igračke mogu naći i za stotinjak američkih dolara.

Foto: Ebay/Screenshot

Početkom rata Beograd imao ‘prste’ u gubitku licence

Svi Disneyjevi likovi odlično prodavali i izvozili, primjerice Snjeguljica i sedam patuljaka koja se proizvodila u desetak tisuća komada mjesečno, potvrdio je i Ivan Perica, posljednji direktor te tvrtke.




Pojasnio je da je ugovor s Disneyem bio na neodređeno vrijeme, a krajem svake godine bi se zatražila obnova licence i plaćala se autorska prava, što je išlo preko tadašnje jugoslavenske Gospodarske komore u Beogradu. Na žalost, u Beogradu su početkom Domovinskog rata svoje ‘prste’ imali oko gubitka ‘Biserkinih’ autorskih prava i na njih ta tvornica više nije imala pravo od 1992. godine.

Gašenju kumovale i atraktivne nekretnine

Tvornica je prestala s radom 2011. godine, a kraju je kumovalo nekoliko faktora. Nije više mogla konkurirati jeftinim kineskim igračkama, a od petstotinjak artikala, koliko je nekad proizvodila, prije gašenja je zapošljavala tek dvoje ljudi i spala na izradu lopti i nekih društvenih igara.

Uoči Domovinskog rata tamo je radilo skoro 200 radnika, a u samostalnoj Hrvatskoj posebno je atraktivna bila njezina imovina na četiri zagrebačke lokacije – u Heinzelovoj, Vukovarskoj, Planinskoj te u Ulici Eugena Podaupskog.

Legendarna tvornica iz Jugoslavije pala u ruke moćnog Rusa: Njihove proizvode kupovali su svi

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.