Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Pixabay

Brojni Hrvati će uskoro imati više novaca na računu, od 1. srpnja stupa novo pravilo na snagu

Autor: I.J.

Polovica Hrvata koristi dozvoljeni minus na svojim tekućim računima, pri čemu većina koristi prešutno prekoračenje koje je zbog više kamatne stope skuplje od običnog dopuštenog prekoračenja.

Iako je do nedavno 95 posto građana koristilo prešutno prekoračenje, to će moći samo do 30. lipnja kada se prema memorandumu koje su potpisale Vlada Republike Hrvatske i HNB s 13 banaka ukida prešutno prekoračenje.

Banke su klijentima poslale podsjetnike o ovoj mogućnosti, omogućivši nekima prelazak putem mobilnih aplikacija, dok će drugi morati osobno otići u poslovnice. Iako je proces jednostavan, mnogi građani ne vide razliku između trenutnog prešutnog prekoračenja i novog dopuštenog prekoračenja.

Foto: Unsplash

Niža cijena korištenja prekoračunima

Prelaskom na dopušteno prekoračenje, građanima će biti zajamčena niža cijena korištenja prekoračenja i postupna otplata duga u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja.

Viceguverner HNB-a, Bojan Fras, pojasnio je za HRT-ov “Studio 4” da se proces, koji je započeo prije gotovo dvije godine, sada privodi kraju. Memorandumom o razumijevanju, sklopljenim 22. srpnja 2020. s 13 najvećih banaka, građanima će biti omogućeno prelazak s prešutnog na dopušteno prekoračenje.

“Nalazimo se u fotofinišu procesa koji je počeo gotovo prije dvije godine, točnije 22. srpnja 2020. Sklopljen je memorandum o razumijevanju između spomenutih 13 najvećih banaka u Republici Hrvatskoj kod kojih potrošači, odnosno građani, imaju otvorene tekuće račune s mogućnošću “minusa”, odnosno prekoračenja.

Tim memorandumom banke su se obvezali prema Vladi RH i prema HNB-u kao njihovom supervizoru, odnosno nadzornom tijelu, da će omogućiti potrošačima, odnosno vlasnicima tekućih računa kojima je bilo odobreno tada tak zvano prešutno prekoračenje, prelazak na dopušteno prekoračenje”, rekao je Fras.




Dug će moći platiti u 12 rata

Građani imaju rok do 30. lipnja da prihvate ponudu svojih banaka. Oni koji to ne učine, od 1. srpnja više neće imati pravo na prešutno, a zatim ni na dopušteno prekoračenje. Međutim, preostali dug moći će otplaćivati u 12 mjesečnih rata, prema posebnoj pogodnosti dogovorenoj memorandumom.

Prešutno prekoračenje će i dalje postojati, ali bez pogodnosti dopuštenog prekoračenja. Od rujna 2022. banke su se obvezale ponuditi kamatnu stopu kao za dopušteno prekoračenje, ali samo do 30. lipnja ove godine. Banke su obvezne ponuditi novo dopušteno prekoračenje u istom iznosu kao prešutno, s nižim kamatnim stopama i efektivnom kamatnom stopom. Korisnici dopuštenog prekoračenja imaju pravo na otplatu u roku od 12 mjeseci u slučaju smanjenja prihoda.

Građani koji su u blokadi, nažalost, vjerojatno neće moći preći s prešutnog na dopušteno prekoračenje. Preporučuje se da građani ozbiljno razmotre hoće li nastaviti koristiti popularni “minus” i poduzmu potrebne korake unutar zadanog roka.




Ozbiljno razmislite hoćete li nastaviti

“Oni će to morati otplatiti, međutim moći će koristiti pogodnost koja specijalno dogovorena memorandumom, a to je da im se mogući otplata prešutnog prekoračenja u 12 mjesečnih rata. Međutim, građanima koji koriste u svojim svakodnevnim poslovnim i obiteljskim financijama popularni “minus”, a njih ima oko 800 i nešto tisuća, preporučeno je da ozbiljno razmotre hoće li nastaviti.

Tko najviše pokrada hrvatske građane: Ljudi si potpisivanjem ovog ugovora mogu upropastiti život

Između ostalog, zbog toga što je dopušteno prekoračenje po mnogim svojim čimbenicima, povoljnije za potrošača od prešutnog” zaključio je Fras.

 

 

 

 

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.