Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX, Ilustracija

Brojne Hrvate uskoro čeka iznenađenje na računima: Pripazite, bliži se rok

Autor: M.D.

Prešutni minusi na bankovnim računima krajem idućeg mjeseca odlaze u povijest. Zahvaljujući memorandumu o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, kojeg su u srpnju 2022. godine potpisale Vlada i 13 hrvatskih banaka, uvodi se dopušteno prekoračenje.

Ono se do 30. lipnja može ugovoriti u bilo kojoj poslovnici banke u istom iznosu. Dosad je ugovor o dopuštenom prekoračenju potpisalo oko 560.000 od ukupno 1,7 milijuna građana, koliko ih je dobilo obavijest o isteku prešutnog prekoračenja.

Oni koji to ne učine do 30. lipnja ostat će bez mogućnosti korištenja minusa, a dosadašnji dug će morati vratiti i to u ratama. “Netko tko nikad nije koristio nikakav minus, ništa mu se neće dogoditi nakon isteka roka za ugovor dopuštenog prekoračenja. Onaj koji je koristio, a nije dogovorio dopušteno prekoračenje otplatit će ono što je koristio u minimalno 12 rata”, rekla je za Dnevnik.hr Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka.

Foto: Josko Ponos / CROPIX/Ilustracija

Milijunski minusi

Onima kojima 12 rata nije dovoljno, banke nude mogućnost ugovaranja više rata za otplatu. Dopušteno prekoračenje može se ugovoriti i nakon 30. lipnja, no otplata prešutnog minusa će u tom slučaju već krenuti. U pojedinim bankama građani mogu ugovoriti dopušteno prekoračenje i putem mobilnih i online aplikacija.

Hrvate uskoro čeka iznenađenje na računima: Imate rok do kraja lipnja

“Hrvatski građani su skloni potrošnji, to vidimo po rastu potrošnje ovih nekoliko mjeseci, snažan rast domaće potrošnje, skloni su se zaduživati za tu potrošnju, pa onda će onda valjda morati znati da kredit, pa tako i kredit po tekućem računu ima jednu vrlu nezgodnu osobinu, mora ga se vratiti”, komentirao je ekonomski analitičar Damir Novotny izglede da građani iskoriste priliku riješiti se minusa.




Prema posljednjim dostupnim podacima, hrvatski građani trenutno imaju minuse na svojim računima u iznosu od ukupno 790 milijuna eura. To je tek nešto malo manje nego u isto vrijeme prošle godine.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.