Foto: Damjan Tadic / CROPIX/Pixabay

Banke su digle kamate na štednju: Provjerili smo koliko možete zaraditi nakon godinu dana

Autor: Ivana Jurišić

Kamate za štednju u posljednjih nekoliko mjeseci rasle su u većini banaka. Građani koji su propustili uložiti u narodne obveznice i trezorske zapise, ove godine mogu ugovoriti oročenu štednju uz znatno povoljnije kamate nego proteklih godina.

Hrvatska poštanska banka (HPB), inače banka u društvenom vlasništvu, još je u rujnu građanima ponudila kamatu od tri posto na oročene depozite. Da je bila riječ o pravom potezu u pravo vrijeme pokazuje izvješće banke koje je pokazalo da je banka u samo dva mjeseca privukla više od milijardu eura novih oročenih depozita, odnosno 30 tisuća sklopljenih ugovora o depozitu.

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Visoka kamata od tri posto

Svojim klijentima od 2. siječnja ove godine nude kamatu od tri posto na rok od šest mjeseci, uz uvjet redovitih primanja na transakcijski račun klijenata fizičkih osoba otvorenog u Banci i klijenata fizičkih osoba vlasnika poslovnih subjekta koji posluju preko računa otvorenog u Banci. U slučaju da niste klijent banke, možete potpisati ugovor uz kamatu od 2,70 posto.

Građani koji oroče 1o tisuća eura uz kamatu od tri posto, nakon šest mjeseci će zaraditi 150 eura ako svoju štednju povjere HPB-u.

Privredna banka Zagreb je za štediše pripremila nekoliko vrsta štednji s različitim kamatnim stopama. Najbolje kamate, od 1,80 posto, ćete dobiti uz Premium invest štednju na rok od 24 mjeseca, što znači da ćete u dvije godine na štednju od 10 tisuća eura zaraditi 36o eura.

Foto: Vladimir Dugandzic/CROPIX

Kamate se razlikuju ovisno u dužini oročenja

U Erste banci kamate se kreću između 1 i 1,5 posto za Standard štednju ovisno o roku oročenja. Kamate na depozite oročene između 12 i 24 mjeseci su 1 posto, između 24 i 36 mjeseci su 1,3 posto, a za oročenja iznad 36 mjeseci kreću se 1,50 posto godišnje, što znači da ćete na oročenu štednju od 10 tisuća eura nakon tri godine dobiti 450 eura.

U Zagrebačkoj banci kamate se razlikuju ovisno u dužini oročenja. Najpovoljnije ćete proći ako ugovorite Favorit štednju na šest mjeseci. Kamate su u tom slučaju 2,10 posto na šest mjeseci, što znači da ćete za ugovorenu svotu od 10 tisuća eura nakon šest mjeseci dobiti 105 eura.




Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Depoziti moraju biti veći od 250 eura

U OTP banci klijentima od 17. listopada nude kamatu od 1 posto na depozite više od 250 eura na razdoblje od 12 mjeseci, a ako oročite novac na razdoblje od 24 do 36 mjeseci možete računati na kamatu od 1,30 posto, odnosno nakon tri godine ćete na oročenje od 10 tisuća eura ćete dobiti 390 eura.

U Addiko banci nude kamatu od 2,10 posto za štednju od 6 do 12 mjeseci i 2 posto za štednju od 12 do 24 mjeseci, što znači da ćete nakon godinu dana na oročenje od 10 tisuća eura zaraditi 210 eura.




 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.