Foto: Pixabay

Austrijanku prenerazio račun iz restorana u Rovinju, za ručak dala 437 eura: Naplatili baš sve

Autor: M.D.

Iako bilježimo rekordne rezultate u dolascima i noćenjima stranih gostiju, činjenica je da ima onih kojima smetaju cijene u hotelima i restoranima. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u lipnju su najviše skočile cijene usluga, za čak 5,5 posto u odnosu na isti mjesec lani. A kako su hotelijerstvo i ugostiteljstvo uslužne djelatnosti, jasno je da su cijene u hotelima, restoranima i kafićima porasle. To je na svojoj koži osjetila i Bečanka koja je odlučila posjetiti jedan restoran u Rovinju.

Iako su autori stranice European Best Destinations uvrstili Rovinj na listu 15 “rajskih destinacija” u Europi, opisavši ga kao jeftiniju verziju Saint-Tropeza, čini se da zapravo i nije tako. Naime, Austrijanka je za objed u tamošnjem restoranu morala iskeširati čak 437 eura.

Samo za tri iznimno popularna, a neki kažu i opasna po zdravlje, koktela Aperol Spritz morala je izdvojiti 36 eura. Čaša ovog pića, naime, košta 12 eura. Austrijski portal Kosmo piše kako isto piće u luksuznoj minhenskoj trgovačkoj ulici Maximilianstrasse, košta “samo” 11,50 eura.

Foto: Dusko Marusic / CROPIX / Ilustracija

Naplaćuju kruh i vodu

Austrijanka je morala iskeširati 437 eura i zbog prakse naplaćivanja kruha i vode u hrvatskim restoranima. Kako je opisala, košaru s kruhom je platila 6,50 eura, a boca mineralne vode od 0,75 litara stajala ju je 8,50 eura. Kako ih je bilo troje, dvije porcije kruha i tri vode platila je 38 eura. Uz to, za tri piva je dala 24 eura, što znači da je pivo jeftinije od mineralne.

No, visokom računu ipak su kumovali specijaliteti restorana koji, navode mediji, nije niti među najuglednijima u Rovinju. Tako su orada i odrezak Black Angus gostima iz Austrije izbili 52 eura iz džepa.

Austrijanac zgrožen cijenom večere na hrvatskom otoku: ‘Više se ne možete počastiti’




Bečanka doduše nije jedina koja je šokirana visokim cijenama na jadranskoj obali. Nedavno je njen sugrađanin Martin u jednom restoranu na Lošinju ostavio 148,75 eura za ribu prve klase, dvije porcije blitve, jedan pomfrit, pecivo, tri Aperol Spritza i bocu mineralne vode.

Austrijski dnevni list Österreich piše da će ovogodišnji odmor u Hrvatskoj prosječno koštati oko 945 eura po tjednu po osobi, bez troškova zračnog prijevoza. Dodaju kako dnevni trošak po glavi iznosi oko 135 eura, što uključuje smještaj u hotelu s tri zvjezdice, obroke u lokalnim restoranima, najam malog vozila i sudjelovanje u omiljenim aktivnostima. Ističu kako će Austrijanci ove godine morati potrošiti više novca za ljetovanje u Hrvatskoj nego lani, jer su zbog uvođenja eura cijene porasle za deset posto.




Autor:M.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.