Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Austrijanci ‘popljuvali’ Hrvatsku kao nitko: ‘Trebate 135 eura po danu, no ima i alternativa’

Autor: B. D.

Inflacija je kod nas u posljednje tri godine bila viša od 20 posto, brojni su uslužni djelatnici iskoristili uvođenje eura kako bi još malo napumpali cijene. Osobito se to odnosi na ljetnu sezonu, kad cijene u pravilu najviše rastu.

Austrijski dnevni list “Österreich” piše da će ovogodišnji odmor u Hrvatskoj prosječno koštati oko 945 eura po tjednu po osobi, bez troškova zračnog prijevoza.

Iako je poanta članka kritika cijena u Hrvatskoj, tekst su počeli veoma primamljivim opisom Lijepe naše. “Tirkizno plavo more, priroda kao iz snova i fascinirajuća kultura obećavaju nezaboravni godišnji odmor u Hrvatskoj. K tome vas u Hrvatskoj čeka i ponuda bogata raznolikostima. Stoga nije slučajnost da se ova zemlja na Jadranu ubraja među omiljene destinacije Austrijanaca”.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

‘Sve to još ne straši turiste’

Kako piše austrijski list, dnevni će trošak u Hrvatskoj iznositi oko 135 eura, uključujući smještaj u hotelu s tri zvjezdice, obroke u lokalnim restoranima, najam malog vozila i sudjelovanje u omiljenim aktivnostima.

List ističe kako će Austrijanci ove godine morati potrošiti više novca za ljetovanje u Hrvatskoj nego prošle godine, jer su cijene porasle za deset posto zbog promjene valute iz kune u euro.

“Sve to očito još dugo nije zastrašujuće za turiste. Njih oko 21 milijun došlo je 2023. godine u “jadranski raj”, a među njima je zabilježeno i pola milijuna noćenja austrijskih turista. I ove godine, mnogi Austrijanci ponovno žele provesti ljetovanje u Hrvatskoj. Stoga je uputno znati koliko novaca se mora ukalkulirati za tjedan dana ljetovanja”.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘Postoji povoljnija alternativa’

Unatoč tome, Hrvatska ostaje vrlo popularna destinacija za austrijske turiste, s više od 21 milijuna posjetitelja prošle godine, uključujući pola milijuna noćenja austrijskih turista.




Österreich piše da postoji i povoljnija alternativa ako su spremni putovati javnim prijevozom i boraviti u hotelima s jednom ili dvije zvjezdice te jesti u restoranima brze hrane. Pišu da bi turisti za takvo ljetovanje trebali izdvojiti barem 42 eura dnevno.

Dokaz da Austrijanci muku muče s cijenama na Jadranu je iskustvo Bečanina Martina koji je odlučio ljetovati sa suprugom na Lošinju. Izašli su na večeru u tradicionalnu konobu u blizini luke. Kako kaže Martin, imao je sreće što je pojeo posljednji zalogaj kad mu je stigao račun.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Platio je ručak skoro 150 eura

“Trenutno smo na odmoru u Malom Lošinju i otišli smo pojesti ribu. Riba prve klase, dvije porcije blitve, jedna pomfrita, pecivo, tri Aperol spritza i boca mineralne vode za dvije osobe – više se ne možete počastiti”, rekao je Martin za austrijski Heute te priložio račun.




Nagađanjima konačno stigao kraj: Isplivala prava istina o sezoni u Hrvatskoj

Sve što je nabrojio platio je 148,75 eura. Na računu je jasno vidljivo da ga je samo porcija ribe stajala 106,25 eura. Dvije porcije blitve u neimenovanom lošinjskom restoranu koštaju 11, tri Aperola 18, litra mineralne vode 5,50, kao i porcija pečenog krumpira, a kruh košta 2,50 eura.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.