Foto: Ivana Nobilo / Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Analitičar uočio šokantan detalj vezan za radne nedjelje: Zašto nitko ne govori o ovom?

Autor: Ivana Jurišić

Iako je već mjesecima najavljivana, prva neradna nedjelja jučer je iznenadila mnoge te su brojni kupci poljubili vrata kada su se našli pred zatvorenim vratima svojih omiljenih kvartovskih trgovina.

Naime, 1. srpnja na snagu su stupile izmjene Zakona o trgovini prema kojem trgovci mogu izabrati kojih 16 nedjelja u godini raditi.

I dok je na moru većina trgovaca zbog turističke sezone odlučila ostaviti svoja vrata otvorena, u ostatku Hrvatske teško je bilo naći trgovinu u kojem ćete kupiti kruh, mlijeko, jaja. Zatvorene su bile pekare, kiosci, veliki trgovački centri, male kvartovske trgovine prehrambenih proizvoda. Tko se nije na vrijeme pripremio, ostao je kratkih rukava.

Diskriminacija radnika

“U subotu navečer smo se kasno vratili s mora pa nismo skoro ništa imali u hladnjaku. U nedjelju smo se tako morali snaći s onim što smo imali. Morala sam ispeći kruh jer ga nigdje nije bilo. Sreća pa je u hladnjaku ostalo nešto jaja i mlijeka, pa smo spremili kajganu i malo zobenih pahuljica. Inače bismo morali na benzinsku gdje je sve puno skuplje”, rekla nam je Marta iz zagrebačkog kvarta Travno.

Njezinog susjeda Hrvoja neradne nedjelje ne zabrinjavaju previše.

“I prije uvođenja novog zakona bih se organizirao tako da sve odradim subotom, pa ću tako nastaviti i dalje”, objašnjava.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

I dok neki pozdravljaju izmjene Zakona, puno je onih koji kažu kako će im nova pravila donijeti problema.




Jedna od njih je i 32-godišnja Noeli koja kaže kako se izmjenama Zakona o trgovini opet diskriminiraju radnici koji nemaju alternative nego i dalje moraju raditi nedjeljom.

“Liječnici, farmaceuti, novinari, svi oni rade nedjeljom i nitko se ne pita treba li i njima dati slobodnu nedjelju”, govori Noeli.

Ona je, kako kaže, do promjena Zakona o trgovini, upravo nedjeljom išla u veliku kupovinu.




Populistički potez

“Nedjeljom mi je slobodan dan pa bih često i pola dana provela u trgovačkom centru. Često bih potrošila dodatno na stvari koje nisam ni planirala što ovako sigurno neću napraviti. Sigurno neću radnim danom u šest popodne nakon posla ići u trgovački centar”, govori nam Noeli pa dodaje kako je baš jučer planirala ići u shopping i potrošiti neke novce, ali zbog zatvorenih trgovačkih centara nije uspjela.

“Planirala sam kupiti šlapice i neke druge stvari, ali novac je umjesto toga ostao na mom računu nepotrošen. Teško je vjerovati da se netko odlučio da sami kao država smanjimo potrošnju”, kaže.

Noeli dodaje kako ima i prijatelje koji rade u trgovini, a koji nisu zadovoljni ovim potezom Vlade.

“Nedjelje su im uvijek bile bolje plaćene, a sada će to izgubiti”, smatra.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

S njom se slaže i njezin kolega Damir koji kaže kako je ovo samo jedan populistički potez Vlade prije izbora.

“Pitanje je dana kada će ovo pasti na Ustavnom sudu kao što je palo i dva prethodna puta. Nama ne trebaju izmjene Zakona o trgovini, nego izmjene Zakona o radu, pa neka se pošteno plati ljudima koji žele raditi te nedjelje jer ima i takvih”, zaključuje.

‘Kupci su impulzivni’

Ekonomski analitičar Damir Novotny kaže kako bi nam se nakon uvođenja izmjena Zakona o radu moglo dogoditi da trgovine loše rade i na nedjelje kada će biti i otvorene.

“Ovaj koncept koji su oni sebi zamislili, ta mehanika jednostavno ne funkcionira na tržištu. Kupci kupuju impulzivno. Ako je dućan otvoren, kupuju čak i ono što nisu mislili kupiti. Možemo mi to kritizirati s nekog drugog aspekta gledanja, ali tržište je takvo da se potrošnja koncentrira u velikoj mjeri u neradne dane vikenda.

Argument da će se potrošnja podijeliti na druge dane, važi za one potrošače koji kupuju racionalno, minimalno, ograničeno pa raspodijele svoj dohodak na te dane, ali to je daleko od stvarnog života i većine stvarnih potrošača. U životu se stvari odvijaju stihijski, ljudi kupuju ono što i nisu mislili”, zaključuje Novotny.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.