Foto: Domovinski rat

Vođa hrvatskih komandosa je znao da će umrijeti: ‘Ovo je moja posljednja akcija’

Autor: Snježana Vučković

Na današnji dan 1992. godine u Mostaru je poginuo heroj Domovinskog rata Thomas Linder. Ovaj strani dragovoljac rođen je u rujnu 1961. godine u njemačkom gradu Erlangenu, a kao školovani časnik u obranu Republike Hrvatske dragovoljno se uključio odmah 1991. godine.

Svoje dragocjeno znanje, stečeno između ostaloga i u Legiji stranaca, osim na bojištu, Linder je koristio kako bi na najteže zadatke pripremio svoje suborce iz Specijalnih postrojbi Glavnog stožera “Zrinski” i “Frankopan”, donosi povjesničar Borna Marinić na portalu Domovinski rat.

Njegova pogibija bila je jedna od najbolnijih gubitaka njegovih suboraca o čemu u svojoj knjizi “Život na meti” svjedoči francuski dragovoljac Gaston Besson koji je preminuo u Hrvatskoj 2022. godine. Pokojni Besson Thomasu je posvetio posljednje poglavlje knjige pod naslovom “Imao sam prijatelja”:

Monografija 1. Hrvatski gardijski zdrug

Znao je da će umrijeti

“Bio je velikodušan, uvijek spreman utješiti nesretnog prijatelja, ponuditi cigaretu ili pola čaše vina, redovito prvi na izlasku iz rova da ne bi bespotrebno izlagao opasnosti svoje ljude. Imao je nevjerojatnu karizmu. Njegovi su ga vojnici svuda slijedili, on je to znao, pa je smanjio svoju strast, a i njihovu. Prije jebene akcije u Mostaru, prve velike ofenzivne akcije u tom opkoljenom gradu, htio je barem četrdeset puta ostaviti oružje.”

TALIJAN, FRANCUZ, NIJEMAC, RUS: Ovako su strani dragovoljci ‘spalili’ bivši režim u Hrvatskoj

No, kazuje Besson u knjizi, nisu uspijeli uništiti dovoljno tenkova, ali Linder nije htio otići bez uspjeha: “Tako samo se vratili i po treću put, manje zbog tenkova, a više zbog ranjenih i mrtvih koji su bili cijena dvaju prethodnih pokušaja. Thomas je unutar Specijalnih postrojbi GS HV-a vodio svoju grupu komandosa, 12 vojnika odabranih iz bojne “Zrinski” i bojne “Frankopan” i nekoliko gardista koji su s njim bili još u vrijeme obrane Pakraca u jesen 1991. godine. Ovaj put mi je rekao: ‘Ovo je moja posljednja akcija. Ne nosim više sreću. Iscrpio sam svoje izvore.’ Nikada prije nije nešto slično rekao”, opisao je Besson proročanske riječi svog suborca.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.