Foto: Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

TALIJAN, FRANCUZ, NIJEMAC, RUS: Ovako su strani dragovoljci ‘spalili’ bivši režim u Hrvatskoj

Autor: S.V.

Rat u Ukrajini nanovo je otvorio temu stranih dragovoljca kojih je tijekom Domovinskog rata oko tisuću pristiglo u Hrvatsku.

Strani dragovoljci koji su dali izniman doprinos oslobađanju Hrvatske, na našem su tlu ratovali iz različitih motiva: neki od njih su samo suosjećali sa nenaoružanom zemljom koju napada vojni gigant, neki su iz Hrvatske bili podrijetlom, a onima s “debljim” vojnim iskustvom – naša je domovina bila samo slijedeća ratna destinacija.

Strani dragovoljci “spalili” Jugoslaviju u Pakracu

Neovisno o razlozima dolaska, ovi su dragovoljci u oslabljenu i napadnutu Hrvatsku bili itekako dobrodošli. Heroji s fotografije bili su pripadnici posebne jedinice rezervnog sastava MUP-a kako u centru porušenog Pakraca drže zapaljenu zastavu agresorske države.

Na fotografiji koju je objavila stranica Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata su (s lijeva): Aldo di Biaggio (Italija), Rene Dutruel (Francuska), Thomas Linder (Njemačka), Vladimir (Rusija), Željko Keškić i hrvatski dragovoljac Tonči, koji je kasnije poginuo na dubrovačkoj bojišnici.

Ipak, glavni razlog objave ove fotografije je iznenadna smrt Željka Keškića, pripadnika te postrojbe koji je za života bio aktivan u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Thomas Linder.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.