Foto: Monografija “Hrvatska policija u obrani Vukovara“

Sumnja se da su trojica Srba radili posebno odvratne stvari na Ovčari: Uhitili su ih, pa pustili

Autor: Snježana Vučković

Pred Županijskim sudom u Osijeku održano je ročište u predmetu protiv trojice optuženih Vojina Krstića (1972), Milivoja Đorđevića (1974) i  Draženka Đokića (1957) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnicom od 30. ožujka 2021. tereti ih da su u popodnevnim i večernjim satima 20. studenog 1991. na poljoprivrednom dobru “Ovčara”, pokraj Vukovara, postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Sumnjiče se da su kao pripadnici TO Negoslavci i radnici poljoprivrednog dobra “Ovčara”, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, sudjelovali su u nečovječnom postupanju prema pripadnicima ZNG, MUP-a, dragovoljcima te civilima, bolesnicima i ranjenicima odvedenih iz vukovarske bolnice.

Foto: Screenshot

Krvoločno su tukli zarobljenike

Krstić i Đorđević su, sumnja se, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, koje su potom svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.

OVČARA: Najveći pojedinačni pokolj Domovinskog rata

Krstića se tereti da ih je udarao palicom i rukama, a Đorđevića da ih je udarao puškom i s njom ih gurao prema hangaru, a po njihovom ulasku u hangar u njega su ušli Krstić i Đokić te je Krstić, tereti ga se, ranjenom zarobljeniku oteo iz ruke štaku i s njom ga udarao po glavi i tijelu. Kada je zarobljenik pao na tlo, okrivljenik ga je nastavio tući psujući ga, a Đokić je prišao jednom od zarobljenika koji je stajao uz zid te ga, tereti ga se, tukao crnom plastičnom vodovodnom cijevi po leđima.




Đokić i Krstić uhićeni su 08. studenog. a Đorđević 04. studenog 2020. i protiv njih je bio određen istražni zatvor, no iz njega su pušteni krajem 2021. godine, pa se sada brane sa slobode,




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.