Foto: Screenshot

Stravična snimka Arkanove zapovijedi u Vukovaru: ‘Idemo po baštama, pobijte ih sve bez milosti’

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Pobunjeni Srbi uz pomoć JNA 2. studenog 1991. godine osvojili su vukovarsko naselje Lužac.

Lužac se nalazi na lijevoj obali Vuke tri kilometra sjeverozapadno od centra Vukovara  godine, a njegovim zauzimanjem grad je presječen na Borovo Naselje (s Trpinjskom cestom) i ostatak Vukovara.

PROGOVORIO ALBANAC KOJEG JE MUČIO ARKAN: ‘Nisam rekao da su sa mnom Hrvati, znam što bi im se dogodilo’

Stravičan plan ubijanja

Rijetka i slabo poznata snimka na kojoj Željko Ražnatović Arkan daje uputstva svojim vojnicima, nastala je samo dan prije pada ovoga naselja. Arkan na njoj vrlo izravno naređuje “ubijanje bez milosti”, no upozorava kako je naselje miješano, te da su izviđači otkrili kako su u podrumima Srbi, a u prizemljima Hrvati.

“Mi ćemo rano ujutro razminirati sve, a oni se tome neće nadati. Oni su sve minirali, ali ne računaju da svaki naš čovjek demontira sve vrste mina”, najavljuje na samom početku prolazak kroz minsko polje do Lušca.




Pokazujući na mapu, daje jasne instrukcije o načinu napada i pretpostavkama da će branitelji bježati prema Borovu Naselju i Vukovaru. Tom prilikom otkriva suradnju sa JNA:

Foto: Screenshot

“Pobjeći će, ali ćemo ih naći i ubiti”

“Vojska je obećala da će tenkovima gađati prve kuće. Oni s tenkovima neće ulaziti, to je samo skretanje pažnje. Na nama je da vadimo kestenje iz vatre. Nikako ne idemo ulicom nego po baštama! Oni će misliti da ćemo mi tenkovima po ulicama, ali mi idemo samo po baštama!”

U nastavku, Arkan najavljuje nemilosrdno ubijanje Hrvata:




“Nećemo ih moći zarobiti sve, ali oni će svi pobjeći. Poslije toga normalno ćemo ih naći i pobiti sve bez milosti. Prema neprijatelju nema milosti i to da vam je jasno.”

Zatražio je i oprez zbog Srba u podrumima:

“Pazite na te podrume, unutra je naša srpska krv! Zoljama skidajte prizemlje, podrume nemojte dirati!”

Ulaskom u Lužac ubijeno je 69 branitelja i mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.