Foto: Muzej Domovinskog rata/Denis Stosic

Strancima ovo zdanje kraj Karlovca upada u oko: Ne znaju što se tamo događalo za vrijeme rata

Autor: Snježana Vučković

Velebni Muzej Domovinskog rata na području Turnja, danas slavi pet godina od otvaranja vrata svim zaljubljenicima u ratne događaje koji su se ovim područjima nizali 90-tih godina.

Tako je danas odana počast poginulim braniteljima pred središnjim Križem spomenika na Turnju, a potom je predstavljena Monografija bojne Frankopan o čijem ratnom djelovanju će govoriti ravnatelj Hrvatskog memorijalno- dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor, autor monografije Tomislav Šulj i brojni drugi.

Podsjetimo, 2019. godine u sklopu Gradskog muzeja Karlovac otvoren je Muzej Domovinskog rata u Turnju. Muzej smješten na karlovačkom području stradanja i obrane u vrijeme Domovinskoga rata od 1991. do 1995. godine, osmišljen je kao vjeran prikaz života ljudi te događanja na širem karlovačkom području. Ovaj kulturološki kompleks vrlo je zanimljiv i turistima, s obzirom na to da se nalazi na državnoj cesti D1.

Foto: Muzej Domovinskog rata Karlovac-Turanj

Hotel California sada je impresivan muzej

Prostire se na kompleksu Križanić Turanj ukupne površine nešto više od 13 000 kvadrata. Manje je poznato kako je ovaj Muzej nastao na ruševini koja ima vrlo zanimljivu povijest. Bivši vojni kompleks Turanj koji je prvotno izgrađen kao konjušnica i skladišni prostor, vremenom je mijenjao svoju namjenu, a tijekom Domovinskog rata je braniteljima koji su branili prvu crtu grada na četiri rijeke, služio  kao mjesto na kojem su se odmarali. Zbog toga je dobio naziv “Hotel California” i upravo on je bio temelj za uređenje centralne zgrade muzejskog kompleksa na Turnju korišten je hotel California. Zgrada je izvana učvršćena čeličnim nosačima i obložena staklom, kako bi i sama svjedočila o ratnim zbivanjima na širem karlovačkom području od 1991. do 1995.

Karlovčani uhvatili snajperistu: Nije se dobro proveo, građani poludjeli

Stalni muzejski postav organiziran je u šest tematskih cjelina i sadrži više od 350 predmeta. U zgradi Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj nalaze se i Spomen soba posvećena poginulim braniteljima, suvenirnica, višenamjenska dvorana, knjižnica, uredi i caffe bar. U postav Muzeja uključeno je tri sata multimedijskog sadržaja, što Muzej na Turnju čini zanimljivim i mlađim posjetiteljima, te vanjski izložbeni prostor s ukupno 23 predmeta.




Vrijednost projekta u to doba procijenioo se na otprilike 26,3 milijuna kuna. Njegovoj realizaciji financijski su najviše doprinijeli Grad Karlovac, Karlovačka županija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo turizma te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.