Foto: Domovinski rat

Stao je pred tenkove, a grad kao da ga se srami: Po prvom ubijenom Zagrepčaninu nije nazvano ništa

Autor: Snježana Vučković

Rat koji je zahvatio Hrvatsku prelio se 2. srpnja 1991. i na ulice grada Zagreba. Pokretanje oklopnih vozila u novozagrebačkoj vojarni “Maršal Tito” bili su jasna najava da se, navodno u svrhu intervencije u Sloveniji, Jugoslavenska narodna armija sprema za izlazak tenkovima.

Popularna “Maršalka” bila je jedna od najvećih vojarni u Hrvatskoj, ujedno regionalni centar 5. Vojnog Okruga i 10. Korpusa, te manjih potpornih jedinica, samim time i velika prijetnja Zagrebu. Vojarnu su okružili pripadnici 1. i 2. brigade Zbora narodne garde i policije, ali i velik broj stanovnika Novog Zagreba.

Foto: Romeo Ibrišević

Poginuo pred tenkovima, ali Zagreb tu žrtvu nije prepoznao

Most mladosti i Most slobode preventivno su minirani i postavljene su improvizirane zapreke; kamioni i cisterne. Tijekom prijepodneva kolona vozila i sedam tenkova krenuli su iz vojarne, više puta pokušavajući probiti blokadu. Muškarci i žene, stari i mladi zaustavljali su ih svim sredstvima; žene su stale pred vozila na koja se bacalo kamenje, ali i molotovljevi kokteli.

Vojska je pucala u zrak, u sukobu su poginula dva vojnika JNA i civil Raveno Čuvalo, a ranjeno je više osoba. Građani Zagreba time su osujetili namjere JNA čije su oklopne snage nezadovoljstvo iskalile kod Jastrebarskog gdje su, vozeći se prema Sloveniji, oštetile mnogo vozila lokalnog stanovništva.

Za raketiranje Zagreba Martić osuđen na 7, a Čeleketić u odsutnosti na 20 godina zatvora

Raveno Čuvalo imao je 32 godine kada je ubijen i prva je civilna zagrebačka žrtva Domovinskog rata. Radio je kao službenik u Kemoboji. Svirao je glasovir i kontrabas te izvrsno pjevao, dugo godina bio je član zbora Ivan Goran Kovačić. Volio je prirodu, posebice životinje. Sa suprugom Miljenkom imao je sina Marija. Čuvalovo ime uz imena ostalih Travnjana žrtava rata nalazi se spomen-ploči na sjeverozapadnom uglu ove četvrti, dok na samom mjestu njegove pogibije nema nikakva spomena na ovaj događaj. Također, u Zagrebu ne postoji niti jedna ulica, park ili šetalište nazvanim po njemu.




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.