Foto: Wikipedija

Srbi ne vjeruju da se Šoškočanin utopio u Dunavu: ‘Ubio ga je hrvatski snajperist’

Autor: S.V.

Velike su šanse da se nikada neće otkriti na koji je način okončan život Vukašina Šoškočanina, pouzdano se zna da je na današnji dan, 11. lipnja 1991. godine Dunav izbacio njegovo beživotno tijelo.

Šoškočanin je bio član Srpske demokratske stranke, veterinar i predsjednik mjesne zajednice u Borovu Selu. Mada je obznanjeno da se posada pretovarenog bugarskog broda koji se prevrnuo u Dunavu uspjela spasiti te da je Šoškočanin, koji se nalazio na njemu, jedina žrtva te nesreće – službena Srbija to nikada nije prihvatila.

Tijelo Vukašina Šoškočanina isplivalo je točno 13 dana nakon pobune u Borovu Selu kada je prilikom akcije spašavanja zarobljenih kolega, mučki ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika. Pobunu nakon koje je prolivena krv, a nakon koje je bilo jasno da nema povratka i da će doći do rata, predvodio je upravo Vukašin Šoškočanin.

Foto: Facebook

Srbi ne vjeruju da se utopio: “Bio je izvrstan plivač”

Mada se vjeruje da je Vukašin poginuo u borbama za moć, novac i slavu u Slavoniji i Baranji, postoji ozbiljna teorija da je Šoškočanin  15. svibnja 1991., oko 10.30 sati vraćajući se iz posjeta izbjegličkom kampu u Vojvodini, utopio u Dunavu u brodolomu. Milan Paroški javno je ispitivao službeni uzrok smrti i tvrdio da je Jugoslavenska riječna flotila ili Služba državne sigurnosti, odgovoran za Vukašinovu smrt. Paroški je također ustvrdio da je Vukašin bio “izvrstan plivač”.

Svjedok pokolja u Borovu Selu opisao užas: ‘Dvojica su ga držala, a treći je došao sa sjekirom’

Upravo ovim podatkom poslužio se i hrvatski predsjednik Zoran Milanović kada je kritizirajući premijera koji je razmišljao o uklanjanju mauzoleja ovom ratnom zločincu kazao kako je vjerojatnije “da će osnovati još jedno povjerenstvo koje će utvrditi kako se i mauzolej neplivača Šoškočanina  može koristiti u komemorativne svrhe, nego što će ga ukloniti”.




Šoškočanina je Srbija proglasila herojem i žrtvom “hrvatskog snajperiste”, a njegov veliki mauzolej na groblju Borova Sela i dalje je trn u oku većine Hrvata, a posebno obiteljima žrtava. Iako hrvatske vlasti ime vođe krvoprolića u Borovu Selu često spominju i to u kontekstu micanja njegova spomenika, to se do danas nije dogodilo.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.