Davor Javorovic/PIXSELL

‘ŠKORPION’ KOJI JE U SREBRENICI STRIJELJAO MLADIĆE JE IZ HRVATSKE: Znate li koliku mu je kaznu dodijelio naš sud?!

Autor: Snježana Vučković

Vrhovni sud 2016. godine potvrdio je presudu Županijskog suda u Osijeku i bivšem pripadniku Škorpiona Miloradu Momiću dosudio sramotnu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina! Momiću se sudilo za jedan od najbrutalnijih zločina tijekom rata pri čemu je zajedno sa suborcima iz svoje postrojbe pobio šestoricu srebreničkih mladića, a sve se zabilježilo i video kamerom.

Screenshot

Prvo je ubijao u Hrvatskoj

Ovaj monstrum se i prije pokazao “miljenikom” hrvatskog sudstva kada je pritvaran i puštan na slobodu. Momić, koji se jasno vidi na jezivom zapisu smrti, “prijemni ispit” je polagao ubijanjem u selu Berak za koji je također dobio samo tri godine robije. Momića je sud u Vukovaru proglasio krivim jer je s desetak drugih pripadnika bivše Teritorijalne obrane u Oroliku, nedaleko od Vinkovaca, 2. 10.1991. fizički zlostavljao Stanka Penavića iz Berka, koji je zarobljen sa skupinom branitelja tog sela. Nakon uložene žalbe, Vrhovni sud je u ožujku 2014. godine zbog “bitne povrede” kaznenog postupka poništio presudu i Momić je pušten iz pritvora! Međutim, ne zadugo… Ponovno je uhićen 25. 08. 2014. godine i to samo zahvaljujući istrazi u vezi s ratnim zločinom ubojstva šestorice Bošnjaka iz Srebrenice.

Za Momića preživjeli mještani sela Berak kaže da je oduvijek bio mangup, imao sve što poželi jer su mu roditelji bili imućni, pa je tako prvi u selu imao motor i automobil, a volio se i potući. O kakvom se čovjeku radi govori i podatak da je u katoličkoj crkvi u okupiranom Berku otvorio diskoteku, a sakristiju je preuredio u toalet. Momić se na osnovu izjave svjedoka tereti da je u rujnu 1991. godine u improvizovanom logoru u Berku, rukama tukao Anđu i Danicu Rušnov i Maru Kujundžić i da je 5. rujna mitraljeskim rafalom s vojnog transportera ubio Katu Gavranović, koja je stajala pred svojom kućom. Unatoč svemu, Milorad Momić, egzekutor mladih, većinom maloljetnih Bošnjaka i školski primjer ratnog zločinca, po odluci hrvatskog suda, dobio je tada tri godine zatvora zbog “prebijanja jednog mještana sela Berak”, nakon čega je i pušten.

Nakon sramotne trogodišnje kazne za zločine u tom selu, osječki sud je procijenio da životi šestorice okrutno pobijenih mladića vrijede – 15 godina. Tri su žrtve bile maloljetne – Dino Salihović imao je tek 16, a Safet Fejzić i Azmir Alispahić 17 godina.

Koliko Momić nije sposoban ubijati, hrvatska je porota mogla vidjeti na užasnom srebrničkom videu koji je, uostalom, pogledao cijeli svijet.

 




Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.